Представители на венецуелското правителство на Николас Мадуро са поръчали на около 50 директори на местни компании за потребителски изделия да открият банкови сметки в Русия, Турция, Китай и Индия и да започнат да развиват отношения с тези страни, предаде Блумбърг, като се позова на източници, запознати със състоялата се среща.
Финансовото министерство ще организира семинари, за да се научат шефовете на компаниите да откриват чуждестранни сметки, посочи един от източниците. Компаниите също така са предупредени, че опитите да се наруши производственият ритъм, за да се дестабилизира правителството, ще доведат до ответни мерки.
На срещата, организирана от вицепрезидента по икономическите въпроси Тарек Ел Аисами и министъра на вътрешната търговия Уилям Контрерас в президентския дворец в Каракас в понеделник, ръководителите на компании са получили инструкции да не повишават цените на продукцията си.
Около петдесет страни, включително САЩ и 23 страни членки на ЕС, признаха или подкрепят председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за временен президент на 23 януари. Привържениците му си позавават на конституцията, която позволява това в случай, че президентът не е годен да изпълнява длъжността си. Опозицията, която държи две трети от местата в парламента смята Мадуро за узурпатор не признава извънредните президентски избори, които той спечели миналата година. Не ги признава и демократичният свят, позовавайки се на фалшификации и на това, че режимът затвори свои политически опоненти, а основни партии бойкотираха вота.
Мадуро определи случилото се като опит за преврат и заяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ. В негова подкрепа се обявиха Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция.

БТА