Международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch) може да понижи кредитния рейтинг на Великобритания, който в момента е на равнище АА, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Причината е нарастващата несигурност около преговорите между Великобритания и ЕС по излизането на Лондон от Евросъюза следващия месец. 

Агенцията реши днес да постави под "отрицателно" наблюдение дългосрочния дълг на страната, очаквайки окончателните резултати от преговорите между Лондон и Брюксел. Това сочи евентуална възможност за понижаване на сегашния кредитен рейтинг. 

"Фич" ще вземе решението по рейтинга, когато се запознае с условията по "развода". Агенцията предвижда да обяви оценката си на 26 април.

Вчера британският премиер Тереза Мей имаше конструктивни преговори в Брюксел, търсейки отстъпки по сделката за "Брекзит" от скептичния ЕС.

Изтича времето, в което Мей може да получи одобрение за плановете си от британските депутати преди срока 29 март.

Британската икономика ще бъде засегната от това как ще бъде уреден "Брекзит", посочва "Фич".

Икономическият растеж се е забавил до 0,2 процента през четвъртото тримесечие спрямо 0,6 на сто предходното тримесечие. 

Така реалният растеж за 2018 година е 1,4 процента, отбелязва "Фич".

Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение за търговията, границата и други въпроси, страната е изправена пред риск от рецесия, която по размер може да бъде съотносима с рецесията от началото на 90-те, когато британският брутен вътрешен продукт се понижи с 2 процента за шест тримесечия, отбелязва агенцията.

"Фич" посочва, че за момента приема, че "Брекзит" без споразумение ще бъде избегнат, а брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1,6 процента през тази година и 1,8 процента през 2020 година.

Юнкер не е оптимист за сделка. Работи за избягване на най-лошото

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не е оптимист за шансовете Великобритания да напусне ЕС със споразумение.

Той предупреди също, че всеки неуспешен организиран „Брекзит“ би имал висока икономическа цена.

„Ако няма сделка, а аз не мога да го изключа, това би имало ужасяващи икономически и социални последици във Великобритания и на континента, така че моите усилия са ориентирани най-лошото да бъде избегнато. Но не съм особено оптимистичен, когато става дума за този въпрос“, каза Юнкер на пленарна сесия на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Той говори ден след като за пореден път прие в Брюксел британската премерка Тереза Мей.

„Понеже при всяко гласуване в британския парламент има мнозинство срещу нещо, няма мнозинство в полза на нещо“, допълни председателят на ЕК.