Службата за сигурност на Украйна (ССУ) обвини днес Русия, че се намесва в украинския изборен процес, като създава незаконни структури, които да осигурят победата на определен кандидат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Директорът на ССУ Виктор Кононенко каза пред репортери, че група руски граждани и сътрудничещи с тях украинци използват парични подкупи, за да създадат мрежа от хора, готови да гласуват за определен кандидат и да въздействат върху общественото мнение.

"Тази дейност е незаконна и оказва въздействие върху изборите резултати", каза Кононенко. По думите му в заговора са замесени "граждани на Украйна, които отдавна сътрудничат с руски структури". 

В края на март в Украйна ще се състои първият тур от президентските избори. Шефът на украинското контраразузнаване не посочи кого от 44-те регистрирани кандидати за държавен глава трябва да облагодетелства заговорът. Кононенко допълни, че в схемата участват и граждани на други държави, но украинските власти са се съсредоточили върху руската връзка.

Предизборните сондажи отреждат водещо място на комика Володимир Зеленски, следван от действащия президент Петро Порошенко и бившия премиер Юлия Тимошенко.

Миналия месец Серхий Демедюк, началник на департамента "Киберполиция" към Националната полиция на Украйна, каза пред Ройтерс, че хакери, контролирани вероятно от Москва, увеличават опитите си да атакуват сървърите на изборните секции и персоналните компютри на членовете на изборни комисии в Украйна. 

Украйна се готви да денонсира споразумението си с Русия за Азовско море, заяви отделно в четвъртък украинският външен министър Павло Климкин в интервю за уебсайта censor.net.ua, публикувано днес и цитирано от ТАСС. 
По думите му това ще стане "в обозрима перспектива", когато Киев определи правната си позиция по договора и когато по въпроса се произнесе международният арбитраж.

"Скъсването на договора за Азовско море не е панацея и това също трябва да се разбере", каза Климкин.

Той отбеляза, че ако Киев прекрати по-рано действието на споразумението, това ще бъде използвано от Москва, за да отслаби юридическа позиция на Украйна.

През февруари 2018 г. Киев внесе в Международния арбитраж по морско право иск срещу Руската федерация във връзка с руските нарушения на суверенните украински права в Черно и Азовско море и Керченския проток. Спорът между Киев и Москва се задълбочи, след като през ноември миналата година три украински военни кораба се опитаха да навлязат в Керченския проток, но бяха обстрелвани и пленени руската брегова охрана, а екипажите им - арестувани и изправени пред съда за нарушение на руската граница.

През декември 2018 г. Украйна окончателно денонсира Договора за дружба и сътрудничество с Русия, подписан през 1997 г.