САЩ няма да могат да обменят информация или да си сътрудничат пълноценно с държави, които използват технология на китайския гигант "Хуавей" в техните информационни системи от ключово значение, заяви американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от ДПА.

"Ако дадена държава възприеме това и го въведе в някои от ключовите си информационни системи, няма да може да обменяме информация с нея, няма да можем да работим заедно с нея", обяви Помпео по телевизионния канал "Фокс бизнес".

И обясни.

"В някои случаи има риск да не можем да разполагаме американски ресурси, американско посолство или американски военен преден пост", добави Помпео, като каза, че споделя със съюзниците подробностите за този "реален риск".

В много по-меко изявление от това на Помпео президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали в туитър ценните характеристики на 5G мобилната технология и насърчи американски фирми да се включат, като същевременно изтъкна, че не желае да блокира китайските съперници.

"Желанието ми е САЩ да спечелят чрез съревнование, а не като блокират по-напреднали в момента технологии. Ние винаги трябва да сме лидерите във всичко, което правим, особено като става дума за вълнуващия свят на технологията!", подчерта Тръмп.

САЩ в момента обмислят забрана на "Хуавей", като насърчават съюзниците си да скъсат собствените си връзки с тази компания, изтъквайки близостта й с китайското правителство.
Изявленията на Тръмп и Помпео бяха направени в разгара на напрегнати търговски преговори във Вашингтон между представители на САЩ и Китай. САЩ настояват също за екстрадицията на главния финансов директор на "Хуавей" Мън Ванчжоу, която е арестувана в Канада.