От вътрешнополитическа гледна точка президентът Путин не е това, което беше. Населението на Русия все повече усеща икономически и политически натиск. Ето защо по време на обръщението си към нацията тази сряда стопанинът на Кремъл посегна към рога на изобилието, пише в  кореспонденция от Москва Маркус Акерет, публикувана в швейцарския в. “Нойе Цюрхер Цайтунг”.

За руския президент Владимир Путин миналата година беше разочароваща. Все пак президенските избори и Световното първенство по футбол протекоха по план. От гледна точка на световната политика Путин се опълчи на САЩ с остра военна реторика и геостратегическо умение. Доверието в него обаче се срина поради пенсионната реформа, завишаване на данъците и повишаването на цените. Това намери отражение в поражението на Кремъл при регионалните избори, също и при масовите настроения сред руснаците. Изглеждаше, че Путин няма ефикасна рецепта.

Изведнъж много пари

При поредното си встъпване в длъжност като президент той подчерта волята си да се залови с решаването на някои належащи проблеми в страната. През май 2018 г. разпореди чрез указ осъществяването на мащабна програма -  подобряване на социалната система и здравеопазването, образование и научни изследвания, икономика и инфраструктура.

Заговори се обаче за нереалистични цели и неясно финансиране. Отговорът на Путин на вътрешнополитическите потребности не сработи.

В тазгодишната си реч към нацията той направи опит да промени настроенията. Дори посегна към рога на изобилието. Представи цял пакет от мерки за стимулиране на раждаемостта и семейството – от допълнителни финансови стимули за многодетни семейства до изгодни ипотечни заеми при придобиване на жилище. Мнозина се стъписаха, че за всичко това изведнъж в бюджета има наличие от милиарди рубли.

Намерения и реалност

Путин пропагандира и своите “национални проекти”, обеща също инвестиции в здравеопазването, образованието и инфраструктерата. И това се отнася до въпроси от живота, които безпокоят руснаците. Лекари напускат селата и малките градове, затварят се болници и училища или пък се намират в лошо състояние. За медицински изследвания се чака дълго. Който може да си го позволи, се отказва от безплатна медицинска помощ.

По време на речта си Путин направи това, каквото прави при подобни случаи. Влезе в ролята на загрижен баща на нацията, който познава грижите и нуждите на населението, също и безчувствието и издевателствата на чиновниците. По време на речта си непрестанно напомняше на политиците и функционерите, че са длъжни да се застъпват за нуждите на гражданите. Народът не допуска да го лъжат. Който съзирал единствено препятствия и трудности при претворяването на големите задачи за благото на страната, най-добре е незабавно да си тръгне.

Често това има твърде малко общо с реалността в страната и очакванията на населението. Да, Путин направи целенасочен опит със словото си да достигне до провинцията и малките населени места. Но при първата си реакция политолозите с право изразиха мнение, че оповестяване на мерки и демонстративна проява на съчувствие не са достатъчни. Важни са единствено резултати при реализирането на проектите.

Отбранителната мощ на Русия

Путин описа картина на една страна, намираща се малко преди старта към  нови икономически и социални висоти. С изключение на блясъка на Москва, Санкт Петербург и на някои амбициозни градове в провинцията, това е силно преувеличено. Може би точно поради това Путин не пропусна да подчертае мощта на Русия, поне във военната област. Той отново изреди оръжейните системи, които представи в началото на годината. Заяви също, че те скоро ще са на въоръжение. Увери, че целта е единстевно защита на руския суверенитет. Русия не търсела конфронтация.

Путин обрисува САЩ като сила, която иска на всички да наложи волята си, но не забелязвала как светът се променя. По адрес на европейските съюзници на САЩ Путин се изрази с презрение. Окачестви ги като сателитни държави и ги сравни със свине, които можели само да грухтят срещу наложената от САЩ политика.

Същевременно по повод излизането от ядреното споразумение той отправи предупреждение към Запада – ако американците разположат такива оръжия в Европа, не само тези ракетни бази, а и центровете, където в САЩ се взимат решения, ще са на прицела на руски ракети.