"Прокуратурата трябва да действа много внимателно, когато санкционира други за факти, които приема за нормални в своята дейност. Заплахите - когато се отправят от прокурор по отношение на други прокурори и следователи, които са му подчинени - тогава думите и обидите не осъществяват дори дисциплинарно нарушение..." 

С това забележително откровение адвокат Ина Лулчева видимо развесели съдебния състав и публиката днес по време на гледането на втора инстанция на делото срещу бившия служебен здравен министър Илко Семерджиев пред Софийския апелативен съд.

Тя визира зам. главния прокурор Борислав Сарафов, който беше ругал разследващите катастрофата в Хитрино, че имали заешки сърца и че се интересували само от ишиас и лумбаго, но това не доведе до абсолютно нищо за него - дори дисциплинарно наказание (напротив - стана шеф на Националната следствена служба, б.а.). Защото бе прието, че го пази функционалният имунитет, т. е. - че обидите и ругателствата са по време на изпълнение на служебните му задължения.

"Не може да се приеме, че в структурата на прокуратурата, която също не е военизирана и не е казарма, може да се отправят заплахи и да се използват обидни думи... А да се приеме, че поведението на един министър към подчинена, която казва "няма да ви изпълня нареждането", е съставомерно", заключи днес Лулчева.

Семерджиев, който бе от каскадата не-ГЕРБ министри, срещу които прокуратурата се задейства, след като паднат от власт, е обвиняем по много интересен член от НК - за престъпление срещу реда на управлението ("чл. 269: Който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността... да извърши или да пропусне нещо по служба".. и т. н.)

Той бе клиент на т. нар. специализирано звено "Антикорупция" (от което почти всички видни кадри попълниха после Спецпрокуратурата, б.р.) и бе... напълно оправдан на първа инстанция - СГС миналото лято.

Жалбата срещу него е от бившата вече директорка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова, която се е почувствала заплашвана от него. Препирайки се дали да назначи свой заместник (според Семерджиев тя умишлено е нямала такъв почти през цялото си пребиваване на поста), министърът ѝ казал по телефона: "Мога да ви уволня. Мога и други работи да направя."

Любопитно е, че Стоименова дори първо се конституира като частен обвинител срещу Семерджиев, но на два пъти вече не идва на заседанията на втората инстанция. Според адвокат Лулчева тя дори не е протестирала оправдателната присъда на ексслужебния здравен министър.

Днес в пледоарията си прокурор Паулина Недялкова от САП не само, че се съгласи с мотивите на колегите си , които искат осъдителна присъда, но и ги надгради. Тя заяви, че е налично "вмешателство в нейната функция" (на директорката на ИАЛ - бел.ред.), упражнено ѝ е с тези реплики "психично въздействие" и "психическа принуда чрез заплаха да извърши нещо по служба" (всъщност Семерджиев твърди, че бидейки едноличен лидер, без заместник, години наред Стоименова е нанесла вреди на държавата за 4 млрд. лв., б. а.).

"Заплахите и заканите нямат място в тези отношения. Първоинстанционният съд дава изключително опасен сигнал спрямо обществото, спрямо всички правоимащи: че могат безпрепятствено да нарушават основните принципи на функциониране на държавната администрация,  използвайки дори психическа агресия. А това би накърнило сериозно авторитета на държавната власт – в случая изпълнителната", заяви прокурорката.

Именно това провокира адвокат Лулчева да настоява прокуратурата да не говори "какво щяло да стане" в обществото, а да се замисли - само в нейната структура ли шефът може да крещи и обижда безнаказано. 

По същество защитата твърди, че - отказвайки да разгледа документите на посочения кандидат-заместник, самата Стоименова първо заявила на шефа си, че не е съгласна и че министърът може да я уволни, ако иска - или тя ще подаде оставка.

И тогава на думите ѝ: "Ако искате, ме уволнете", Семерджиев е отвърнал "Мога да те уволня, мога да направя и други неща." Като самият подсъдим поясни днес, че под "други неща" е имал предвид, че може да ѝ прати проверки от Инспектората, от Финансов одит или направо, както смята е трябвало, да я даде на прокуратурата.

"Аз съм впечатлен от спекулацията с думи и с изопачаването и незачитане на фактите от страна на прокуратурата и от страна на частния обвинител", заяви бившият двукратен здравен министър.

Предстои съдът да се произнесе в срок, който е 2 месеца.