И министър-председателката Тереза Мей, и водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин са изправени пред бунт: към 100 умерени консерватори в британския парламент се заканиха да отложат Брекзит, за да се избегне излизане от Европейския съюз без споразумение, а партията на Корбин е заплашена от ново напускане на членове, ако не подкрепи втори референдум, предупреждава в електронния си сайт в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Тереза Мей е изправена пред най-големия бунт при управлението си, след като близо 100 нейни съпартийци в парламента се зарекоха да гласуват за отлагане на Брекзит, ако тя не се откаже от варианта за напускане на ЕС без сделка. Бунтарите тори смятат, че в Камарата на общините има достатъчна подкрепа за прокарване на поправката "Купър" (за удължавана на срока за влизане в сила на Чл. 50 от Лисабонския договор след определената дата за напускане - 29 март), която ще се обсъди в парламента идната сряда. Четирима министри предупредиха, че са готови да гласуват в подкрепа на поправката, предложена от депутата консерватор Оливър Летуин и лейбъристката Ивет Купър. Още 25 държавни министри и много други в правителството са готови да направят същото, за да предотвратят рисково излизане от ЕС без сделка, отбелязва вестникът.

Запознат източник е казал пред в. "Гардиън", че подобен ход ще принуди Мей да уволни бунтарите, които не възнамеряват да се оттеглят доброволно. Министър-председателката вече оцеля след две серии от оставки на подкрепящи Брекзит министри като Дейвид Дейвис, Борис Джонсън, Естър Маквей и Доминик Рааб, но вълна от уволнения ще хвърли правителството в криза във възлов за преговорите за Брекзит момент, подчертава всекидневникът. Поддържащи Брекзита парламентаристи казаха, че изходът следващата седмица е непредвидим, но ако се стигне до гласуване, Мей ще трябва да се отърве от министрите бунтари. Ще бъде огромна грешка да не ги уволни. Това на практика ще означава да признаем, че сме изгубили контрол върху партията, казва цитиран от "Гардиън" източник от кабинета.

"Дейли телеграф" отбелязва, че 100-те депутати тори са се обединили в т.нар. Група за осъществяване на Брекзит (Brexit Delivery Group). Според вестника тя включва както привърженици, така и противници на напускането на ЕС, които, при всичките си различия във възгледите, не желаят хаотичен "развод" с Брюксел. Водачи на групата са депутатите Саймън Харт и Андрю Пърси. В писмо до организатора на парламентарната група на Консервативната партия в парламента Джулиан Смит те вече заявиха, че авторитетът на торите и съставеното от тях правителство зависи от способността им да осъществят организирано излизане съгласно предвидения график.

Евроскептични парламентаристи консерватори предупредиха, че ще се постараят "да сложат край на правителството", ако Тереза Мей отложи излизането на Обединеното кралство от ЕС, докато Камарата на общините се готви да гласува по предложения в опит да се избегне Брекзит без сделка, пише в. "Файненшъл таймс". Членове на лобистката "Група за европейски изследвания" (European Research Group, ERG), съставена от консервативни депутати, заявиха, че ако Брекзитът бъде отложен, те повече няма да гласуват по правителственото законодателство - стъпка, която може да парализира кабинета на Мей.