Китай е против изпращането на хуманитарна помощ във Венецуела, за да не доведе до насилие в страната. Това изявление на китайското външно министерство бе публикувано в петък, предаде Ройтерс.

В него се предупреждава, че Пекин се противопоставя на военна намеса в държавата.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заплаши, че ще затвори границата с Колумбия в четвъртък, докато Хуан Гуайдо и други 80 депутати се опитват да получат хуманитарна помощ.

Гуайдо, който вече бе припознат от много страни като легитимния държавен глава на Венецуела, е готов да излезе в открит сблъсък с правителството на Мадуро в събота. Тогава опозицията ще се опита да внесе в страната храна и лекарства, които са складирани в съседни държави.

Мадуро отрича наличието на хуманитарна криза и заяви в четвъртък, че обмисля да затвори границите на Венецуела с Колумбия и Бразилия - така ще бъде забранен достъпът до страната по суша. 

Говорителят на външното министерство на Китай Генг Шуан заяви, че Каракас е "запазил спокойствие и е упражнил самоконтрол", като така е предотвратил мащабни сблъсъци.

"Ако така наречената "помощ" бъде внесена във Венецуела и след това доведе до насилие и сблъсъци, ще има сериозни последици. Никой не желае да види това", заяви той. "Китай е против военна интервенция във Венецуела и се противопоставя на всички действия, които водят до напрежение и дори до безпокойство", добави говорителят.

Пекин зае повече от 50 милиарда долара в замяна на петрол от Венецуела през последното десетилетие, като така си подсигури енергийните запаси.