Общественото впечатление, че Бойко Борисов е един американски човек, е доста повърхностно. Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

"Акцията за прибиране на военните заводи под руски контрол е изцяло свързана с политиката на сегашното правителство. Акцията по отношение на петролите и другите интереси на "Лукойл" е изцяло работа на това правителство", заяви Дончева.

Според нея САЩ искат от България да купи  F-16 и да не прави нова тръба за газ от Русия. Докато Русия обратното - иска да не купуваме самолети и да пуснем "потока".

"Все в един момент трябва да е ясно и на американците, и на руснаците, че Борисов жонглира - и вълкът сит, и агнето цяло", коментира Дончева.

Според нея част от оръжейните фирми у нас са били към КТБ и благодарение на фалита на банката Русия е получила контрол върху определени хапки.

"Но не и върху "Дунарит", който е най-апетитното парче", каза Дончева.

Дончева обясни, че интересът на Великобритания към историята с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев е защото така ще се получи потвърждение за случая "Скрипал".

"За оздравяването на Гебрев е употребен антидот, който е получен от натовски партньорски организации", твърди тя.

Тя отбеляза, че главният прокурор Сотир Цацаров много бързо е взел завой по случая "Гебрев" като "тир с ремарке на изключително малко пространство".

"Вие 4 години какво сте правили", обърна се задочно към службите Дончева (случаят с отравянето на Гебрев е от 2015 г. - бел. ред.). 

И припомни как "един куп титуловани специалисти по националната сигурност казаха, че е изключено да е работа на руското разузнаване". От "братята американци" се разбрало, че в "руския сектор (на службите - бел. ред.), който би трябвало да се бори срещу руската агентура" в сферата на сигурността, "са се крили едни сериозни руски колони", твърди още юристката.

По думите на Дончева Инвестбанк на Петя Славова добросъвестно е уведомявала ДАНС и финансовото разузнаване за всеки превод от Венецуела.

"Къде тогава се намира ДАНС в тази история? Къде са мерките на ДАНС? Те не могат да се изразяват в това адвокатите да се обучават по пране на пари, да накарат кафеджии, тенекеджии да перат пари. Те няма къде да перат пари, освен в пералнята си вкъщи. В тази дебела работа трябва да стигнем до ролята на Русия. Това са руски трансакции между Венецуела и Русия. Защо през България? Сигурно е било по-удобно и по-безопасно", коментира тя.

След което добави, че зад фирмата "Виафот", за която "държавата направи невъзможното", за да придобие "Дунарит", стои адвокатът на Делян Пеевски Александър Ангелов. За Ангелов Дончева допълни, че е син на Параскев Параскевов, главен секретар на МВР (секретар - б.р.) по времето на Жан Виденов.  След което направи препратка към въпроса кой би управлявал всъщност при Пеевски като шеф на ДАНС.

"Утре пак ще прочета, че съм адвокат на мафията, във вестниците на Пеевски", предположи тя след тези си думи.

Според Дончева "Пеевски е руско прокси по много здрав начин".

"Зад него се крият цяла група висококвалифицирани представители на спецслужбите. Те имат много сериозен информационен масив. И за имуществото, което някога е продадено в България. Процесът на преразпределянето, който тръгна още по времето на тройната коалиция през едни натрапчиви отвличания, имаше проекция след това с крути преследвания срещу определни хора по времето на първото правителство на ГЕРБ. Сега е през специализирания съд, през министерства, през ключови държавни институции", каза още Дончева.