Германският Християндемократически съюз (ХДС) на Ангела Меркел – най-голямата партия, член на Европейската народна партия (ЕНП), реши най-после да се дистанцира от унгарския премиер Виктор Орбан, пише „Политико“.

Причина е кампанията, предприета от правителството в Будапеща срещу председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Вчера германската канцлерка изрази солидарност с Юнкер.

Същия ден остри критики към Орбан отправи Манфред Вебер – кандидатът на ЕНП за бъдещ председател на ЕК. Той е от Християнсоциалния съюз (ХСС) – баварския филиал и партньор на ХДС. Вебер бе единственият депутат от ХСС, подкрепил през септември 2018 г. започването на процедура по член 7 срещу Унгария. Така че партията му се смяташе близка до тази на Орбан. От вчера обаче нещата са коренно различни.

„Части от речта на Орбан за състоянието на нацията и кампанията с постери срещу Юнкер пораждат голямо недоумение и недоволство в ЕНП. Не можеш да принадлежиш към ЕНП и да водиш кампания срещу сегашния председател от ЕНП на Еврокомисията. Това е неприемливо. Очаквам ХДС да обърне внимание и на това“, заяви Вебер пред в. „Зюддойче цайтунг“.

На страната на кандидата за наследник на Юнкер вече е и лидерът на ХСС Маркус Зьодер, отбелязва „Политико“.

„Не искаме де пъдим никого от семейството на ЕНП. Но трябва също така ясно да покажем какво е приемливо и какво не е. Избраният от Виктор Орбан път за съжаление води в грешната посока“, каза Зьодер пред в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Чуват се и призиви партията „Фидес“ на Орбан да бъде изключена от ЕНП още на предстоящата ѝ среща през март. Все по-трудно става да защитаваш Орбан пред избирателите и от ХДС са наясно с това. Такава стъпка обаче би могла да доведе до повторение на историята, изтъква „Политико“.

„Ако нещата опираха само до шансовете на ХДС и ХСС на изборите, щеше да е съвсем различно - смята Даниел Каспари, лидер на групата евродепутати от ХДС. - Но по-добре няма да стане нито в Унгария, нито в Европа, ако ЕНП изгони Орбан.“

Какво може да последва?

„Ако Дейвид Камерън бе продължил да присъства на срещите на ЕНП преди срещите на върха на ЕС, то никога не би свикал онзи референдум“, смята Каспари.

Германският евродепутат допълва, че би предпочел да бъдат избегнати последици за Източна Европа, подобни на „Брекзит“.

Освен това има опасения, че ако Орбан официално се присъедини към десния популистки лагер, цялата предизборна кампания ще се превърне в гласуване "за" или "против" Европа. И това ще бъде само от полза на популистките сили, опасяват се стратези на ЕНП.