Официално ВМРО стана член на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ), а "Атака" бе презентирана като потенциален кандидат. Помежду тези две партии е и личността на евродепутата консерватор Николай Бареков, който представи на днешния форум в Рим формацията на Волен Сидеров в отсъствието на нейни представители.

Как е гласувал като делегат Бареков за членството на "воеводите" обаче не е ясно, тъй като не е имало нито един делегат "против" или "въздържал се". Последното е по повод на нескритата вражда между бившите партньори "България без цензура" и ВМРО, дружбата между която роди евродепутатите Бареков и Ангел Джамбазки. Най-прясното "ритане по кокалчетата" бе "патриотичният донос", който Джамбазки написа срещу Бареков и Сидеров (за Сидеров после се извини) до консерваторите, а според непотвърдена информация Бареков агитирал колеги ден преди форума в Рим да не гласуват "за" членството на ВМРО.  

Кандидат-членството на ВМРО в АКРЕ датира отпреди три години, като от партията на Красимир Каракачанов бяха поставили условие - да влязат, когато от Алианса излезе Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това се случи в началото на годината, като бе известно, че на форума през февруари приемането на ВМРО ще е само формалност.

"Този момент е правилният и по друга причина. Членството на ВМРО в АКРЕ идва в навечерието на най-важните европейски избори досега. Избори, които ще променят Европейския съюз. Разпределението на силите в бъдещия Европейски парламент ще бъде съвсем различно от досегашното, а очакванията са консервативните и патриотичните сили да получат още по-голямо представителство", коментират "воеводите".

"Атака" обаче няма да може да се качи на този влак, тъй като евровотът е през май, а следващият форум на АКРЕ за приемане на нови членове е насрочен за 26 юни в Брюксел. Но въпреки убедеността на Бареков, че формацията на Сидеров ще стане пълноправен член, това не е гарантирано. Причината е в разминаването на позициите на "Атака" и АКРЕ относно анексията на Крим. Както е известно, у нас "Атака" защитава изцяло проруски позиции, докато АКРЕ е твърдо против анексията. Против приемането на "Атака" в АКРЕ били и британските, и полските представители.

Така или иначе идеята на Бареков за създаването на патриотичен консервативен алианс за вота през май няма как да се осъществи в сегашната ситуация. Тя беше анонсирана в края на миналата година, когато Бареков и Сидеров изненадаха всички, като обявиха съглашателство. Лидерът на "България без цензура" се нае да става ракета носител за въпросния консервативен алианс, като подкани в него да участват и други партии, не само "Атака", и обяви Сидеров като подходящия водач на листата за ЕП на "Обединени патриоти". Патртньорите в ОП - ВМРО и НФСБ, категорично отказваха да влизат в каквито и да е форми на сътрудничество с Бареков. Факт е обаче, че "Атака" се "придвижи" до днешния форум с негово посредничество.

Тази сутрин зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов заяви пред Нова тв, че "България без цензура" само е направила връзката с АКРЕ.

На въпрос какво става с разговорите между "Атака" и Бареков, Чуколов каза:

"Г-н Бареков направи просто контакт с Консервативния алианс."

След което заяви, че ако искал, можел и учител по физическо да става. Това е във връзка с последната заявка на евродепутата - че след края на мандата в ЕП смята да се върне в България като учител по български език и литература.

На въпрос към Бареков имало ли е представител на "Атака" на днешния форум, той отвърна, че Сидеров пратил писмо, че не може да присъства. Това евродепутатът изтълкува като задължение на лидера на "Атака" да спомага за кворума в парламента, който е пред всекидневен риск от разпад.