На предстоящите парламентарни избори ГЕРБ ще имат между 105 и 110 мандата, а Реформаторския блок около 16. Това показва последното проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч". Според социолозите БСП ще има между 63 и 68 мандата, а ДПС 35-38.

Прогнозите показват около 13 мандата за "България без цензура" Партията на Николай Бареков обаче е единствената формация със силно ерозирала подкрепа от евроизборите досега. С 4.4% тя запазва шансове за парламентарно представителство, но кампанията ще бъде решаваща за това дали те ще се реализират. АБВ и "Патриотичния фронт" са на изборния праг с около 4%.

 

Лидер в електоралните предпочитания на избирателите е ГЕРБ, който повишава подкрепата си от евроизборите насам и към момента привлича 36.2% от твърдо решилите на гласуват. БСП остава на позициите си от месец май и подкрепа от 22.5% от решилите да гласуват. С твърдия си електорат ДПС влиза в кампанията като трета политическа сила (12.1%). "Реформаторският блок" стартира надпреварата като сигурен участник в следващия парламент (5.2% от твърдо решилите да гласуват).

"Атака" събира около 2.9%, "Движение 21" с 1.5%, а коалиция "Десните" е с 1%. Шансовете на по-малките формации са зависими от това дали ще се реализира силен протестен вот срещу БСП. Ако той се случи, е възможно някоя от тях също да получи представителство.

От институциите единствено президентът Росен Плевнелиев бележи ръст в доверието към себе си - от 25% през април, до 28% през септември. 52% не са в състояние да изразят мнение, относно работата на служебното правителство, тъй като не са запознати с нея.