Актьорът Джъси Смолет е платил на двама братя нигерийци 3500 долара, за да инсценират нападение срещу него от расистки и хомофобски подбуди. Това изявление направи началникът на Чикагската полиция Еди Джонсън в четвъртък, след като през същия ден актьорът бе арестуван.

На 29 януари Смолет съобщава в полицията, че е бил атакуван от двама бели мъже, които са нанесли удари по лицето му, наричали са го "негър" и "педерас", залели са го с белина и са хвърлили въже около врата му (имитирайки линчуване).

За да пресоли още повече историята, Джъси докладва, че са се провикнали "Това е Мага държава" (Мага е съкращението на слогана на президентската кампания на Доналд Тръмп - Направете Америка велика отново).

През първата половина на февруари милиони американци изразиха подкрепа към актьора в социалните мрежи и постепенно актьорът започна да се превръща в символ на престъпленията от омраза, които са особено чуствителна тема в Америка.

Постепенно обаче излязоха доказателства, които доказват, че Смолет е организирал атаката срещу себе си и че някои от раните по лицето му са негово дело.

Според Джонсън, актьорът е изценирал ситуацията, защото е бил недоволен от заплатата си в телевизионния сериал "Империя" и е искал да се издигне в кариерата си. Това съобщи вчера началникът на полицията в Чикаго Еди Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Смолет се е възползвал от болката и гнева от расизма с надеждата да се издигне в кариерата", каза Джонсън на пресконференция. "Сензационната акция е била организирана от Смолет, защото бил недоволен от заплатата си. Съчинил си е историята за нападението", добави Джонсън.

Полицейският началник на няколко пъти изрази съжаление за това, че се обръща толкова внимание на този случай, при положение, че Чикаго е един от градовете в Америка, в които се извършват най-много убийства.

"Защото му е на някого, особено афроамериканец, да използва символа с въжето, за да отправя лъжливи обвинения", заяви Джонсън. "Как може някой да наблюдава омразата и страданието, които се свързват с този символ и да използва възможността, за да манипулира обществото и да подобри социалното си положение", добави той.

Съдия обяви гаранция в размер на 100 000 долара и нареди на Смолет да си предаде паспорта. Актьорът бе освободен, след като плати 10 процента от тази сума.