Поне двама са били убити и над 10 души - ранени, след като венецуелската армия е открила огън по цивилни на затворената граница с Бразилия, предаде "Вашингтон пост".

Невъоръжени жители на крайгранично село са се опитали да запазят отворен граничен сектор, за да може хуманитарна помощ да влезе през него.

Президентът Николас Мадуро нареди в четвъртък границата да бъде затворена, за да не бъде допусната помощта. Той затвори и границата с Колумбия. В момента левият му режим твърди, че страната няма нужда от помощ, но приема такава само от Русия.

Доброволци от южното градче Кумаракапай, което е на главния път между Венецуела и Бразилия, издигнали барикада на него, за да не позволят на военен патрул да го блокира, предаде на сайта си "Вашингтон пост".

Войниците открили огън по засталите пред барикадата селяни, убивайки 42-годишната Зорайда и ранявайки други 12 цивилни, четирима от които - тежко.

След стрелбата 30-ина местни хора нападнали войниците и отвлекли трима от тях, съобщава още "Вашингтон пост", позовавайки се на очевидци.

“Съединените щати осъждат убийствата, нападенията и стотиците произволни задържания, които стават във Венецуела”, заяви говорител на Държавния департамент. “Ние сме на страната на семействата на жертвите и искаме правосъдие и отговорност”.

 

Мадуро прати националната гвардия в селищата по границата с Колумбия. Снимка АП / БТА

Певече от 3 милиона венецуелци са емигрирали в съседните страни заради острия недостиг на храни, лекарства и други стоки от първа необходимост. Очаква се тази година инфлацията в страната да достигне 10 милиона процента.

Венецуела е в политическа криза, след като Мадуро пое властта за втори мандат на 10 януари след предсрочни избори през 2018 г., които САЩ, Европа и по-голямата част от Латинска Америка на признава за честни и демократични. Те бяха свикани от т.нар. Учредително събрание, съставено от негови привърженици и роднини, което той свика, след като изгуби изборите за легитимното Национално събрание. Две трети от местата в него са в ръцете на опозицията.

Сили на венецуелската национална гвардия край ГКПП Тиендитас на границата с Колумбия. Снимка АП / БТА

В края на януари председателят на Нацианалното събрание Хуан Гуайдо се обяви за временен президент, позовавайки се на конституционна клауза, която му позволява това, ако избраният президент не е в състояние за изпълнява правомощията си. Опозицията смята Мадуро за узурпатор. Той обаче има подкрепата на командването на армията, а международна подкрепа за него изразиха Русия, Китай, Куба, Турция, Иран, Сирия, Боливия.

Концертът Venezuela Aid Live събра хиляди край Кукута в Колумбия до граничния мост с Венецуела. Снимка АП / БТА

Гуайдо беше обявил по рано на митинг с привърженици, че организира акция с доброволци за приемането на хуманитараната помощ в събота (23 февруари).

САЩ наложиха на Венецуела санкции, които я лишават ат голяма част от приходите й от петрол, основния й експортен продукт. Мадуро отхвърля призивите на САЩ и ЕС да  приеме международна хуманитарна помощ, която те изпращат в съседните на Венецуела страни. Президентът твърди, че тя ще бъде претекст за американско въоръжено нахлуване във Венецуела.

Концерти на открито от двете страни на венецуело-колумбийската граница събират днес привърженици на Гуайдо и на Мадуро. Над 250 000 се очаква да бъде публиката на Venezuela Aid Live, спонсориран от британския бизнесмен Ричард Брансън край колумбийския граничен град Кукута. Очаква се участниците да съберат $100 млн. в помощ на Венецуела.

В Урена, от другата страна на граничния мост Тиендитас, който е затворен, режимът събира свои привърженици на концерт под наслова Hands Off Venezuela (Долу ръцете от Венецуела). И двете събития се очаква да продължат през уикенда.