"Г-н Цветанов, изслушах ви внимателно.

Да, но аз не казах нито една лъжа, вие повтаряте вече 15 лъжи... А за Мадуро какво ще кажете?

Г-н Василев слушам вашите въпроси"

Такъв кратък диалог се проведе между зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на БСП Корнелия Нинова в студиото на БНТ и предаването "Панорама". Двамата скоро не бяха влизали в подобен диалог, тъй като БСП напусна парламента.

В изложението си Цветанов отрече ГЕРБ да е отнемала демократични права, когато подкрепи ДПС и на практика унищожи преференциалното гласуване.

"Това, което направи ГЕРБ е да спрем със всякаква възможна спекулация, че сме отнелни демократични права. На никого не е нарушено конституционното право. Това, че сме си променили позицията си не е укоримо. Това, което направи ГЕРБ, е да ревизира позицията си за гласуването на второ четене в пленарна зала. ГЕРБ е ревизирала много от решенията си. В политиката не можеш да правиш законодателство на инат. Това означава, че имаш някакви тесни партийни или други интереси. Това е позиция на БСП, с решението да излязат от българския парламент", каза Цветанов.

Той изтъкна, че разговорите между парламентарни сили в парламента, в случая между ГЕРБ и ДПС, не са престъпление.

"Ние нямаме пълно мнозинство, за да взимаме решенията и да имаме принципни позиции, които да не бъдат променяни. Има случаи, в които се нуждаем от т.нар. плавни мнозинства", обясни Цветанов, визирайки "плаващи".

И припомни, че плоският данък се подкрепя от ГЕРБ и ДПС. Цветанов каза, че откакто отговорността за кворума е на мнозинството много депутати отсъстват от международни форуми. 

От своя страна Нинова заяви, че управляващите са нарушили законите на България  - за машинното гласуване, за смяната на състава на ЦИК и т.н. На няколко пъти Цветанов попита Нинова за позицията на БСП за Венецуела. Тя припомни, че тя е същата като тази на ООН - ненамеса във вътрешните работи на суверенна държава и зачитане на международното право. Лидерът на БСП повтори, че партията е напуснала парламента, за да се възстановят върховенството на закона и гражданските права и да се сложи край на задкулисието.

"С такъв тип поведение, каране и препирни само с идеята да се очерня опонента, няма как да вървим напред".

Това каза и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.Той припомни, че заради уседналостта над 2 млн. българкси граждани са лишени от конституционното им право да гласуват. За пореден път той защити становището на ДПС за това преференциите да имат по-висок праг. Карадайъ заяви, че правителството е вредно за страната. Важният въпрос според него е какви ще са приоритетите пред държавата. Ако нямало яснота за такива приоритети предсрочните избори били безмислени, защото ще произведат същото.

"Ако това правителство е вредно за България, защо го спасявате няколко пъти", попита Нинова.

"Г-жо Нинова, дайте алтернативата", отговори Карадайъ.

 И призова и Цветанов, и Нинова на дебат за националните приоритети.