Осеметажната сграда в Меделин в Колумбия, където едно време живя наркобосът Пабло Ескобар, беше взривена и разрушена вчера, предаде Франс прес.
Разрушаването стана с контролирана експлозия пред погледа на около 1600 души. До него се стигна след решение на градската управа, която се надява по този начин да намали интереса към личността на наркобарона, убит от полицията през декември 1993 г.
Сградата, известна като кооперацията "Монако", беше символ на лукса, в който живееше Ескобар. Тя се срина само за 3 секунди, след което няколко минути пожарникари със струи вода се опитваха да разсеят облака от прах.

На мястото на кооперацията ще бъде обособен парк с площ 5000 квадратни метра в памет на жертвите на наркотероризма в Колумбия. Смята се, че хиляди хора са били избити през 80-те и 90-те години на миналия век, когато войната между наркоклановете беше безмилостна, припомня Франс прес. Самият Ескобар е смятан за отговорен за смъртта на около 6000 души, допълва ДПА.
Ескобар беше застрелян от полицията на 44-годишна възраст, когато се опитваше да избяга по покривите на Меделин.
До скоро кооперацията, в която живееше, беше посещавана от любопитни групи. Част от колумбийското общество искаше тя да бъде запазена като "жив спомен" за войната на наркокартелите.
Президентът на Колумбия Иван Дуке нарече разрушаването на сградата "победа на културата на законността и поражение за културата на беззаконието"