Изреченото тази седмица от Путин беше като гръм от ясно небе. Настъпило било времето повече да не се арестуват предприемачи, заяви руският президент по време на речта си за състоянието на нацията.

Почти половината от заведените срещу предприемачи следствия ще бъдат прекратени поради липса на достатъчно доказателства. Това вреди изключително много на икономиката, каза Путин.

Докато на теория президентът се представи като борец за свободата на предприемачеството, той не спомена едно име – Майкъл Калви. Само няколко дни по-рано гражданинът на САЩ и мениджър беше арестуван поради обвинения в измами. Това предизвика шокова вълна сред малкото чуждестранни инвеститори, които все още се осмеляват да правят бизнес в Русия.

Основателят на московското дружество “Private-Equity Baring Vostok” е обвиняван, че е злоупотребил с пари на банка, собственост на Baring.

Този четвъртък Следственият комитет официално повдигна обвинение срещу Калви. 51-годишният инвеститор отрича обвиненията, гледа на себе си като на жертва на спор с двама акционери на банката със завидни политически връзки.

Случаят шокира руските икономически среди и заплашва да влоши още повече и без това лошия инвестиционен климат. По данни н Централната банка от 27 милиарда долара чуждите преки инвестиции през 2018 г. са паднали на 1,9 милиарда долара.

Инвеститори, бизнесмени и лобистки сдружения настояват Калви да бъде освободен.

“Майк Калви е един от най-лоялните чужденци в Русия спрямо режима на Путин. Той беше горд, че като американец е приятелски настроен към режима и може да използва статута си, за да осъществява сделки без каквито и да било проблеми. Фактът, че са се решили (руснаците – б. р.) да го обвиняват, показва, че абсолютно никой в Русия не е сигурен”, каза за “Ханделсблат” Уилям Броудър, основател на фондовото дружество “Hermitage Capital Menagement” и един от най-отявлените критици на Путин.

Калви беше един от последните чуждестранни предприемачи, които продължаваха да правят бизнес в Русия. След окупирането на Крим и последвалите санкции на Запада срещу Русия големи американски фондове отдавна се отказаха от руската си експанзия.

Аферата показва колко безразличен за органите по сигурността в Москва е инвестиционният климат в страната. При спора около банката Калви се е забъркал с олигарси, които според московски юристи имат прекрасни отношения с ръководители на тайните служби.

“Иначе Калви никога не би попаднал толкова бързо в арест, броени дни след подадена жалба срещу “Baring Vostok”, казва руски правен експерт.

Като инвеститор в Русия още от 1994 г. Калви между другото инвестира и в интернет гигантите «Yandex» и «Ozon”, в медийния концерн “STS Media” и в банката «Tinkoff”. Преди няколко години влезе и в банката “Восточни”, която по-късно се сля с “Uniastrum Bank” на Артьом Аветисян.

С това започнаха и проблемите. Аветисян и Калви взаимно се обвиняваха в измами. През 2018 г. “Baring Vostok” подава жалба в Лондон. След това и Централната банка установи проблеми с кредити и разпореди рекапитализиране на банката. Аветисян поде насрещна офанзива. Той обвини Калви, че е убедил банката “Vostochni” за дялово участие в люксембургската групировка “Financial Technology Group” и то при завишена цена. Така възникнала щета в размер на 2,5 милиарда рубли, което прави 33 милиона евро. Точно от такава сума се нуждае Аветисян, за да запази банката си след нейната рекапитализация.

Разследващият комитет, което един вид е руски вариант на американското ФБР, прие почти дума по дума обвиненията. Заради измама в големи размери Калви е заплашен от лишаване от свобода до 10 години.

“Винаги сме действали в унисон със закона и вярваме, че съдът ще го потвърди”, отхвъля обвиненията “Baring Vostok”. От там настояват и за проверка дали арестът на Калви е бил законосъобразен.

“Случаят Калви показва, че само онези могат да останат в Русия, които имат връзки с определени хора. В крайна сметка всички “чужди” ще бъдат изтласкани от важни сектори на икономиката и те ще бъдат предадени в ръцете на държавни концерни”, казва известният икономист Владислав Иноземцев, изхождайки и от други подобни случаи.

Калви получава подкрепа от свои предишни бизнес партньори. Според шефа на “Yandrex” Аркадий Волож мениджърите на фонда винаги са били пример за почтеност и стриктно спазване на законите. В четвъртък Кирил Дмитриев, шеф на руския фонд «Russian Direct Investment Fund», който има за задача да привлича чужди инвеститори, настоя Калви да бъде освободен от ареста. Случаят с него затруднява привличането на инвеститори.

Асоциацията на европейския бизнес, сдружение на предприемачи в Русия, предупреди за сериозни последици за инвестиционния климат и атрактивността на Русия сред чуждестранните преки инвеститори. И германската икономика реагира със загриженост. Случаят Калви в значителна степен застрашава правната сигурност, макар и досега да не е била перфектна. Това беше посочено по време на конференцията в Берлин на Германската промишлена и търговска камара, посветена на Русия.

Обратното. По време на конференцията руският министър на икономиката Максим Орешкин заяви за «Ханделсблат», че се надявал, че при случая с Калви решението ще бъде максимално обективно и справедливо. Това не бил политически въпрос, а такъв в рамките на правната система, подцени темата Орешкин.

Разколебаните чуждестранни инвеститори може и да чуят тези думи. Едва ли обаче ще им повярват.