Магистрати излязоха на безпрецедентен масов протест пред съдилища в цяла Румъния заради промени в съдебното законодателство, орязващи прокурорски правомощия.

Демонстрацията се състоя в петък, а много от участниците заявиха, че няма да се явят на работа и през следващата седмица, съобщава Ройтерс. Протестът е подкрепен и от съдиите в страната.

Около 200 магистрати излязоха на мълчалив протест пред сградата на Апелативния съд в Букурещ. Носеха табели с надпис "Не на орязването на свободи" и "Независимото правосъдие не е равно на политически контрол". Подобни акции имаше и в редица други румънски градове, а към магистратите се присъединиха и стотици граждани.

Според румънските магистрати, измененията ще политизират правораздаването и на практика ще направят съдебната власт пряко зависима от правителството.

Във вторник румънското правителство прие промени в законодателството, с които ограничи правомощията на прокурорите. Това беше последната от серия законодателни инициативи, които управляващата социалдемократическа партия налага през последните две години.

Европейската комисия, Държавният департамент на САЩ и хиляди румънски магистрати заявиха, че наложените промени застрашават независимостта на съдебната система и върховенството на закона.

"Внезапните промени в съдебните закони чрез извънредно постановление без да е консултиран Върховният съвет на магистратите и органа на магистратите оказва огромно влияние върху способността на прокурорите да изпълняват своите задължения", се казва в позиция на прокурорите от Букурещ.

Постановлението, което бе изготвено от правосъдния министър Тудорел Тоадер, променя процедурата, по която се назначават главните прокурори и почти напълно премахва наблюдението над органите, които разследват магистратите. Според противниците на промените целта на тази мярка е сплашване.

Румъния е смятана за една от най-корумпираните държави в ЕС. В последното десетилетие Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) успя да осъди хиляди държавни служители, включително народни представители и министри от различни политически партии.

"Управляващите в Румъния се опитват да сложат ръка върху правосъдната система, подобно на тези в Унгария и Полша. Лошото тук е, че се полагат всички усилия да се попречи на антикорупционните разследвания. Тук има държава в държавата и правосъдие в правосъдието. Съвсем скоро очаквам на Букурещ да бъдат наложени съответните европейски санкции", смята Мирче Мариан, политически анализатор.

Тези усилия на институцията спечелиха одобрeнието на Брюксел и множество чужди дипломати и превърнаха Лаура Кьовеши, която оглавяваше органа между 2013 и 2018 г., в символ на борбата за справедливост в страната. Кьовеши бе отстранена от правителството на социалдемократите през лятото на 2018 г., а в момента е един от фаворитите за поста на главен прокурор на ЕС. В същото време румънските управляващи полагат всички усилия да я дискредитират.