След като обяви, че като свърши мандата му в "каторгата" Европейски парламент ще се завърне в България като учител по български език и литература, сега Николай Бареков се е устремил към мандат в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това заяви бившият тв водещ и лидер на "България без цензура" пред Клуб Z. Причината да го потърсим бе стартиралата процедура по номинирането на нови членове на ЦИК. Мандатът на настоящата комисия изтича и по закон парламентарно представените партии, както и тези, които имат евродепутати, но са извън Народното събрание, трябва да направят номинации за нов състав.

В настоящия случай ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти и "Воля" трябва да си разпределят 18 места. На коалицията "България без цензура", ВМРО, Земеделски народен съюз и "Гергьовден" се полага едно място, тъй като тя прати Бареков и Ангел Джамбазки (ВМРО) в ЕП. Едно се полага и на Реформаторския блок (коалиция между ДСБ, ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД, БНД).

"Засега се спираме на моята кандидатура, макар и да не е окончателно решение. Няма по-подходящ от мен - дългогодишен журналист и политик. Само аз мога да спра готвения от Цветан Цветанов (зам.-председател на ГЕРБ, б.р.) нов Костинброд", заяви Бареков.

И посочи няколко мотива да иска да стане член на ЦИК. Първият - след края на мандата в ЕП оставал без работа, а имал семейство с четири деца. Не се бил отказал от желанието си да учи деца, но "тази опция започнала да се изпарява" заради обществената реакция, която предизивка това му обявление. И втората - да възпре говен от управляващите "нов Костинброд".

Като тук Бареков уточни какво има предвид: значителното орязване с последните изменения на Изборния кодекс на актовете на ЦИК, които може да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд, както и приетото падане на кворума до 50 плюс едно (при 2/3) сега при взимането на решенията на ЦИК след като са били жалени и върнати от съда за ново разглеждане.

В действителност тези два текста са проблемни, като от БСП изтъкваха, че чрез тях управляващите се опитват да си осигурят "служебна победа" при взимането на решенията в ЦИК. Очаква се вето и на президента Румен Радев на измененията в ИК, част от което ще са и тези два текста.

Малко вероятно обаче е новите амбиции на Бареков да се осъществят. Причината е, че партиите, съставляващи коалицията, която го прати в ЕП трябва да се съберат, за да излъчат обща номинация за член на ЦИК. Или поне такова е тълкуването на закона на члена на комисията и неин говорител Камелия Нейкова. Нейкова обясни пред Клуб Z, че независимо от това, че ВМРО е част от коалиция в националния парламент и като такава също има право да номинира в рамките на Обединени патриоти член на ЦИК, то тя има право да участва в номинация и в рамките на бившата коалиция с "България без цензура". 

"Партиите в коалициите, излъчили евродепутати, макар и несъществуващи вече, трябва да се съберат и да се разберат за обща номинация. Не може съставните части на коалициите сами да издигат кандидати", посочи Нейкова.

От ВМРО обаче категорично отказват да разговарят с Бареков, камо ли да се съгласят за негова номинация за член на ЦИК. Това прави безплодни по-нататъчни разговори и с останалите участници в бившата коалиция.

"Сега е моментът Красимир Каракачанов (лидер на ВМРО, б.р.) да ме овъзмезди за това, че го направих вицепремиер. Дали щеше да е там, където е сега, ако не бях аз. Същото важи и за Ангел Джамбазки", настоява обаче Бареков.

Ако формациите с представители в ЕП, но без такива в Народното събрание не успеят да излъчат кандидати за новата ЦИК, то квотите им се попълват от формациите в националния парламент.

Въпросът кой трябва да излъчва номинациите на разпадналите се коалиции с представители в ЕП бе дискутиран и на последното заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, като за депутатите остана неясно как трябва да се процедира. Според дългогодишния член на ЦИК, сега председател на управителния съвет на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, този въпрос трябва да бъде разрешен в рамките на стартиралата процедура. Председателят на комисията Данаил Кирилов обаче прехвърли тази седмица топката в полето на държавния глава, който назначава с указ членовете на ЦИК.