Съмнително еднакви цени на горивата в няколко големи вериги констатираха наблюдатели тази седмица. След ръста на цените, протестите и посоката надолу, сега личи, че в пет големи вериги най-масовите горива са с еднакви цени. Междувременно има вече и поскъпване - с около 9 стотинки за месец.

Енергийният експерт Христо Казанджиев потвърди в ефира на предаването "Събуди се" по Нова телевизия, че има сходство на цените, но според него е много трудно да се докаже договореност.

„По-важният въпрос е обаче кой е основният доставчик на тези, които продават на сходни цени. При наличието на един основен доставчик в България с господстващо положение на пазара (явно визира "Лукойл", бел. ред.) е нормално да очакваме всички вериги, които се снабдяват с основни горива от тази компания, да са и със сходни цени. Не изключвам вероятността да има някаква договорка, но може да се базира и на разбиран за една по-разумна политика и отношение към обществото. Много е трудно да се докаже дали има договореност. Може да има някакво негласно съгласуване на цени като определена пазарна политика”, обясни той.

Според експерта няма да има голямо увеличение на цените на горивата до лятото.

„Тези нива, които се постигнаха към настоящия момент, мисля, че ще се запазят. Това увеличение е очаквано. Не бих казал, че ще продължи, но всичко е възможно”, прогнозира Казанджиев.

Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията припомни, че Комисията за защита на конкуренцията вече два пъти установява договорки за цените между големите вериги бензиностанции.

„Доказателства има, но КЗК, за съжаление, изглежда завладяна от частни интереси, защото нейните заключения, въпреки обстойните анализи, които се правят на пазара, са оправдателни или пък санкциите, които се налагат са толкова леки, че не водят до промяна на поведението на пазара."

Според него е възможно ново увеличение на цените.

„Моето опасение е, че структурните промени в сектора, включително и зависимостта от един доставчик на големите вериги, в един момент отново ще доведат до рязък скок на цените”, обясни той.