Apple планира да спре употребата на процесорите на Intel в своите компютри до 2020 г., съобщи "Блумбърг". Вместо това американската компания ще мине на свои процесори с ARM архитектура.

Първите компютри на компанията са с процесори на Motorola, после - с PowerPC линията, разработвана от няколко компании. През 2006 г този вариант бе изоставен и всички лаптопи и настолни компютри Mac минаха на процесори на Intel. Сега най-новите модели са с класически x86 процесор, който може да се намери и във всеки персонален компютър с Windows.

Apple обаче от няколко години разработва собствен процесор за iPhone и iPad - базиран на архитектурата ARM. Тя се ползва за мобилни процесори, тъй като позволява по-малко транзистори и съответно по-малко енергия и охлаждане. 98% от мобилните устройства по света са с процесори, базирани на ARM.

Това ще позволи на Apple лесно да унифицира приложенията за компютрите си и мобилните си устройства - всички дигитални "джаджи" от каталога им ще ползват една архитектура. Промяната ще улесни и бъдещи разработчици на приложения, защото така няма да има нуждат да правят няколко версии.

А причината е, че мобилните приложения са все по-популярни. Някои от тях имат свои версии за macOS - като Home, Stocks и Voice Memо. 

По план от тази година разработчиците ще могат да пренасят iPad приложения на macOS, а от догодина - игри и приложения и за iPhone. 

Лошата новина е, че това ще разруши съвместимостта между старите и новите компютри Mac.