МВР е готово с плановете какво ще се прави за подсигуряване на изборния процес, казаха за Клуб Z от пресцентъра на ведомството

Една от новостите тази година е превенцията срещу покупката на гласове. До момента тя включва няколко акцента. Единият е секретно окръжно, изпратено от главния секретар Светлозар Лазаров до областните директори в началото на миналата седмица. В него са изредени стъпките как да се действа с организирани групи или лица, за които от предишни избори има сведения, че се занимават с покупко-продажба на гласове. Конкретните мерки се тайна. Сигурното е едно – че ще бъдат проверени масивите на полицията от 2009 г. за хора, които са „влезли“ в базите данни с такива закононарушения. На жаргон, кримиконтингентът ще бъде „инвентаризиран“ и ще бъде „профилактиран“. 

Още на Националното съвещание на МВР на 19 август Лазаров говори за „проактивно“ отношение към подобни групи и двамата с минисътр Бакалов намекнаха, че такива ще бъдат прибирани непосредствено преди изборите, пък макар и по друг повод.

Друга от новостите е, че станалото вече традиционно междуведомствено звено – МВР, прокуратура и ДАНС, за първа година ще има регионални подразделения. Те ще включват шефа на местната дирекция, окръжния прокурор и този на териториалната служба „Национална сигурност“, ще приемат сигнали от граждани и срокът на работата им е от откриването на предизборната кампания до финалното обявяване на резултатите. Т.е. - вече работят.

Към тях ще подава сигнали и изборният щаб, който пък винаги се сформира в самото министерство. Към края на този месец ще бъдат обявени телефон, факс и мейл, на които всеки ще може да подава сигнали за нарушения на изборния процес.

Към вече традиционните мерки влиза това, че полицията ще охранява печатницата на БНБ от момента на стартиране на отпечатването на бюлетините, а жандармерията ще ги съпровожда до районните и секционните избирателни комисии.

Преди старта на изборите секциите ще бъдат обследвани от полицаи и пожарникари и ще бъдат запечатани, след което пред тях ще дежурят униформени.

В самия изборен ден ще има охрана отпред, която ще следи за пияни, въоръжени и пр.  Полицаите обаче няма да имат право да влизат вътре в самите секции, освен ако не бъдат повикани от шефа на комисията при възникване на тежък инцидент.
След приключването му има схема чувалите с бюлетини да се съпровождат от патрулка до РИК и ЦИК.

Регионалните директори ще разпределят полицейските сили в района си, т.е. - кой къде да дежури. Няма очаквания да се налагат командировки от една дирекция в друга.