Свързаното с Христо Ковачки дружеството "Атоменергоремонт" е оттеглило жалбата си срещу поръчката за строителство на газопровода от турската до сръбската граница, по който "Газпром" ще транзитира газ за Европа от "Турски поток". Търгът за 2,8 млрд. лв. беше обявен от държавната компания "Булгартрансгаз" на 21 декември 2018 г., като срокът за приемане на оферти беше 15 февруари, но три дни преди тази дата "Атоменергоремонт" поиска от Комисията за защита на конкуренцията налагане на временна мярка "спиране" на поръчката заради несъгласие с дадени от държавния газов оператор разяснения по документацията.

Това съобщава "Капитал". Сега от регистъра на антимонополния орган става ясно, че на 21 февруари дружеството, което по принцип се занимава основно с ремонт и поддръжка на ядрено оборудване и често печели поръчки на АЕЦ "Козлодуй", само е оттеглило жалбата си. Мотиви не се съобщават, но това означава, че процедурата ще бъде възобновена, като срокът за приемане на оферти ще бъде удължен.

Въпреки това строителството на мащабния газов проект може отново да се забави, тъй като в хода на процедурата с огромен бюджет неминуемо ще има още жалби. Което пък прави почти невъзможен плана на държавата да въведе тръбопровода в експлоатация през 2020 г.

Доколко реален е интересът на "Атоменергоремонт" към изграждането на продължението на "Турски поток" през България е трудно да се каже. В предмета на дейност на дружеството освен ремонти на ядрени централи са включени и "разпределителни и промишлени газопроводи и съоръженията към тях". От наличната публична информация в КЗК може да се предположи, че фирмата не е обжалвала "просто така" процедурата, а е имала конкретни забележки към проекта на договор за изпълнение. По-конкретно "Атоменергоремонт" недоволстваше от заложената от "Булгартрансгаз" схема за плащане на строителството и най-вече от липсата на достатъчно гаранции, че тръбопроводът ще носи съответните приходи.