Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще остане доволен, стига Пхенян да не възобновява експериментите с оръжия, предаде Ройтерс. Той добави, че няма да настоява за ядрена сделка с Ким Чен Ун на втората им среща в края на 27 и 28 февруари в Ханой.

Тръмп заяви, че се разбират с Ким и са развили "много, много добри взаимоотношения".

"Аз не бързам за никъде. Не искам да притискам никого", сподели президентът на САЩ. "Просто не искам да се провеждат опити. Докато няма опити, ние ще сме щастливи", допълни той.

Последният опит с ядрено оръжие на Северна Корея бе проведен през септември 2017 г., а с междуконтинентална балистична ракета - през ноември 2017 г.

Срещата в Ханой ще бъде втората между действащ американски президент и лидер на Северна Корея след историческите разговори между Тръмп и Ким преди 8 месеца в Сингапур.

Тогава двамата си обещаха да работят в посока пълно ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров, но абстрактното споразумение не доведе до значими резултати. Сенатори от Демократическата партия и специалисти по сигурността предупредиха Тръмп, че сключването на сделка няма да отклони Пхенян от плановете за разработване на ядрено оръжие. 

Няколко дни преди срещата в Ханой държавната севернокорейска медия предупреди Тръмп да не слуша критиците, които се опитват да го убедят, че преговорите ще бъдат безплодни.

Преди администрацията на Тръмп бе категорична в настояването за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров. Последното изказване на Тръмп сигнализира, че Вашингтон може да бъде гъвкав в очакванията си и е възможно санкциите срещу Пхенян да бъдат свалени дори, стига да бъде демонстриран напредък в ядреното обезоръжаване.

Изглежда съветниците на американския президент са го убедили, че трудно може да бъде постигнат напредък в преговорите.

Това се дължи на множество причини - на Тръмп му предстоят избори и при провал на срещата това може да въздейства над кампанията за преизбирането му; същевременно имиджът на Ким в двете Кореи се подобри след срещата в Сингапур, както и след Зимните олимпийски игри; затоплящите се отношения между Ким и президента на Южна Корея Мун Дже Ин наложените санкции върху Северна Корея не ѝ въздействат, тъй като тя поддържа глобална криминална мрежа за износ на наркотици, фалшифицирани пари, оръжия. 

Натиск против санкциите над Пхенян приложи руският външен министър Сергей Лавров на конференция в Хошимин, Виетнам, под наслов "Международното сътрудничество в неспокойния свят", предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА. Лавров отбеляза, че Северна Корея изпълнява всичките си поети ангажименти.

"Русия настоява, както и преди, "Пхенян да бъде насърчаван още отсега за по-нататъшно движение напред", каза Лавров. "Пхенян обяви мораториум и го спазва - и що се отнася до ядрените опити, и до изстрелването на балистични ракети. Бихме сметнали, че най-малкото Съветът за сигурност би могъл да направи известни жестове, като отслаби, отстрани, вдигне онази част от санкциите, която пречи да бъдат осъществени съвместните проекти между двете Кореи", добави той.

Лавров предложи Съветът за сигурност да разгледа възможността да се насърчи "железопътното обединяване на двете Кореи" - възстановяването на жп комуникациите между двете страни, договорено по-рано от южнокорейския президент Мун Дже Ин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. 

Руският министър сподели, че не бива едностранно да се изисква от КНДР първо да изпълни всички условия, засягащи денуклеаризацията, а чак тогава да се мине към въпроса за намаляване на санкционния натиск. 

"Подобен проблем не може да се реши в движение - показа го сингапурската среща на върха, показва го за пореден път и подготовката за срещата на върха в Ханой", отбеляза той.

Лавров отбеляза, че в случай на пълна денуклеаризация от страна на Пхенян гаранциите за сигурност на Северна Корея от страна на САЩ "трябва да бъдат много твърди".

Интерфакс цитира неотдавашно изказване на руския външен министър, в което той обяви, че Съединените щати са искали да водят консултации с Русия във връзка със срещата между САЩ и КНДР във Виетнам.

"Освен това постоянно сме в контакт с нашите севернокорейски приятели. С искрено желание да помогнем даваме препоръки как би могло да се насочат нещата към постигане на резултати", добави преди няколко дни руският министър в интервю за Виетнамската телевизия, Централната телевизия на Китай - Си Си Ти Ви, и за китайската телевизия "Феникс".