Живеем в свободна страна и всеки има право свободно да изразява мнението си. Включително за това какво точно се е случило на 9 септември преди 70 години. Мнението обаче винаги тежи много повече ако се изразява не само вербално, а е подкрепено с действия и житейско поведение.

Ето защо за да бъдат по-убедителни всички, които смятат, че 9 септември е една светла дата трябва да направят следните няколко простички действия:

1. На минутата да спрат да използват интернет - под каквато и да е форма. Ако все още ни управляваха онези, дошли на 9 септември, в България интернет нямаше да има, тъй като щеше да е обявен за проводник на идеологическа диверсия.

2. На минутата да се откажат от кабелни, сателитни или друг вид телевизии, чрез които имат достъп до най-различни канали от цял свят. Да си сложат една стайна антена и да гледат само държавната телевизия, макар че дори и тя вече отдавна не отговаря на журналистическите критерии на развитото социалистическо общество. Позволено е, разбира се, в петък вечер да се гледат новините на руската телевизия. В последните години разликата между СССР и Русия почти изчезна. Слушането само и единствено на държавното радио също е задължително за всеки честен и почтен деветосептемвриец, макар че и то не е това, което беше.

3. Още сега всички почитатели на народната власт да изхвърлят на боклука личните си карти, които им дават право да пътуват свободно в ЕС. И всеки път, когато решат да мръднат на запад от Калотина, за да наблюдават отблизо загниването на капитализма, те би трябвало да ходят до съответното посолство и да чакат да получат визи.

4. Всички въздишащи по социализЪма и родени извън София са длъжни немедлено да напуснат обетованата земя, сгушена в полите на Витоша, ако през последнтие 25 години са се заселили в нея. Между 1944 и 1989 г. властта не позволяваше подобни своеволия и за целта беше въвела т.нар. софийско жителство. И за да бъде получено това жителство съвсем не беше достатъчно просто да се регистрираш в съответната община.

5. Носенето на модерни дрехи, екстравагатни прически и въобще изграждането на някава собствена визия по отношение на външния вид определено не е препоръчително.

Списъкът със сигурност може да бъде продължен, но на първо време и това е достатъчно. На всички, които решат да се придържат към правилата на социализма честит празник. Останалите да бъдат така добри да спрат с лицемерието.