Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и шефът на БФС Борислав Михайлов дадоха пресконференция за балканската кандидатура за Мондиал 2030 и Евро 2028. През миналия уикенд страната ни беше домакин на среща на спортните министри и футболните ръководители на България, Гърция, Сърбия и Румъния.

Те изработиха текст за Меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура.

Михайлов започна с това, че София е кандидатствала за паневропейското догодина, но УЕФА просто не е одобрила столицата ни. Не имало критичен доклад, както се твърди от години. Сега обаче положението било различно, тъй като държавата твърдо е застанала зад заявката, която още не е официализирана пред ФИФА.

"Мен ме интересуват най-много стадионите, защото ние нямаме нито един нормален стадион, на който да провеждаме мачове, дори "Васил Левски", каза Михайлов. - Дано спечелим поне една от двете кандидатури, но и да не спечелим, тези проекти остават за цялото общество и за нашите деца."

Част от участниците в срещата.

"Румъния е най-близо, там имат чисто нов стадион в Букурещ и един в Крайова. На този в Букурещ ще се играят мачове от Евро 2020. Те са доста напред. Сърбия има много проекти, както каза и моят колега. Започват нов национален стадион, който вече има осигурено финансиране. Същото се отнася и за Гърция, те пък ще си реконструират олимпийския стадион в Атина - за 80 хиляди, имат стадион на ПАОК, който ще бъде увеличаван. На остров Крит имат нов стадион. Така че колкото и да ми е неприятно, ние сме най-зле. И затова се надявам да успеем, за да бъдат построени четири стадиона до 40 хиляди души всеки един от тях", обясни вратарят на Четвъртите в света.

През април ще има нова среща в Солун, на която ще се обсъждат финансови параметри, както и конкретни проекти.

„След срещата в Солун ще имаме повече информация коя страна кои стадиони ще даде като предложения за домакинство. София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, предложили проекти за стадиони, отговори Красен Кралев. - Тук говорим освен за летища, и за инфраструктура. Извън тези четири града няма кой друг да отговори на очакванията - става дума дори и за хотелска инфраструктура. Това са градовете, които имат конкретни терени, предложени от кметовете.”

„Имаме учреден инициативен комитет по подготовката на кандидатурата. До края на годината ще се опитаме да вземем решение за официализиране. Все още сме на етап проучване на възможностите четирите страни да излезем с обща кандидатура. Ние сме наясно какво трябва да свършим като изграждане на спортна инфраструктура, както и като транспортна. От българска страна вече има решения и отпуснати средства за пътните отсечки с Белград и Атина. Конкретни суми и отчети ще обявим публично, за да се знае какви средства ще са необходими за провеждането на първенствата”, допълни министърът на спорта.

„Това е един много сериозен политически прокет и ще даде сериозна заявка за сътрудничество не само във футбола. Ще работим като приятелски държави, имаме много сериозни амбиции Балканите да се превърнат в център за организиране на спортни събития”, рече още той.

Румъния беше представена от министъра на младежта и спорта Богдан Константин Матей, президента на Румънския футболен съюз Разван Бурляну и звездата от 90-те години Георге Попеску, който в момента е съветник по спортните въпроси на министър-председателя Виорика Дънчила.

Снимка за спомен пред сградата на БФС в базата в "Бояна". Снимка БФС

От гръцка страна участие взеха зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и изпълнителния секретар на футболната федерация Алексис Дедес. Представители на Сърбия бяха министърът на младежта и спорта Ваня Удовичич, вицепрезидентът на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич и генералния секретар Йован Шурбатович.