Знае ли лявата ръка на ГЕРБ какво прави дясната?

Днес ми се обади един приятел и докато се наговаряхме ми сподели за друг негов приятел, помагал при последните бедствия в Бургаско. Вторият имал много за разказване, но скромно се криел и не позволявал на близките си да го "предават" на медиите и афишират като спасител. Предавам се и аз, няма да го търся. Скромността краси човека, казвам си, правя си едно кафе и отварям "лицевата книга", за да се запозная с актуалностите от деня.

И гледам снимки - кандидатът за депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов носи маса, кандидатът за депутат от ГЕРБ Александър Ненков с анцуг, кофа и лопата; кандидатът за депутат от ГЕРБ Веселин Вучков с анцуг, кофа и лопата; кандидатът за депутат от ГЕРБ Ивайло Московски с гумени ботуши и съвсем небрежно с ведомствена тениска с надпис "Стабилна България. Време е!"; кандидатът за депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова, също с гумени ботуши, утешава видимо разплакана възрастна жена; на кандидата за депутат от ГЕРБ Делян Добрев (също в спортен екип) пък му взимат интервю. И т.н., и т.н., сигурно чак до 470 колкото са кандидатите за депутати на ГЕРБ. Апропо, лидерът Бойко Борисов също е сред тях, но не и сред лицата от снимките.

Първоизточникът им обаче е профилът му във facebook и както можете да се досетите под тях вече има стотици лайкове, споделяния и коментари, лашкащи се смислово в двете крайности: от "отвратително грозен предизборен PR" до "браво!” и "евалла!". Иначе още на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в неделя Борисов обави, че партията му ще се притече на помощ на пострадалите от наводнението, а в понеделник - че всичките й структури и кандидати за депутати отиват на място като доброволци за сметка на предизборните обиколки.

За да сме честни, тази акция не е ноу-хау на ГЕРБ и вече сме я гледали. Това лято - лятото на потопите, запечата ликовете на десетки други политически фигури от целия спектър - от ляво, до дясно, през център - по гумени ботуши, анцузи, с кофи и лопати в ръце. Но споменавайки думата "ръце", се сещам само за нещо, точно по темата. Матеевото евангелие, из което се среща следното:

"А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве".

Не че съм от най-набожните. Просто ми се иска да се "въздаде" дължимото и на скромните...