Днес невинен човек - Николай Кобляков, ще се изправи пред български съдия в отчаян опит да предотврати безскрупулното намерение на Владимир Путин за депортирането му в Русия, пише британският вестник Telegraph, съобщава агенция "Фокус".

Светът знае много малко за Кобляков, но неговата история ни дава ужасяващ поглед за това, как Путин отваря нов фронт в кампанията за сплашване на държавите от Източна Европа. 

Последната му мишена е България. Никаква част от територията й никога не е принадлежала на Русия. Тя няма обща граница с федерацията и няма рускоговорящо население, нуждаещо се от „защитата” на Путин. Неговите замисли към нея се основават на чистата сила. България е част от НАТО и ЕС, но е най-бедната страна членка и изцяло е зависима от руски енергоносители. 

През май няколко страни членки изразиха опасения, че България предстои да направи решително и безвъзвратно обръщане към Русия. Германската служба за външно разузнаване изказа подобни опасения, че Москва увеличава влиянието си в София, за да я използва като „политически плацдарм” за проникване в Европейския съюз.

През първите месеци на тази година България се противопоставя на затягането от ЕС на санкциите срещу Русия и прие закон, позволяващ на „Газпром” да избегне отдавна установения закон за конкуренцията в съюза за българската част от новия тръбопровод на компанията. 

Случаят на Кобляков придава ново съдържание на тези опасения. Той е един от отявлените критици на Путин, живее в Париж и е арестуван в България на основание издаден от Интерпол червен бюлетин, пише вестникът.

Междувременно Софийският апелативен съд определи днес най-леката мярка за неотклонение за Николай Кобляков – „подписка", предаде БГНЕС. Така апелативните магистрати отмениха домашния му арест.

До приключването на производството по екстрадицията, Кобляков не може да сменя адреса си, без да уведоми съответните органи.

Според съда от момента, в който е задържан на летище София, той има изрядно процесуално поведение, и няма опасност да осуети извеждането му от страната. Съдът посочи и че докато е бил под домашен арест, имал разрешения от прокуратурата да напуска жилището си и е спазвал отговорна процесуална дисциплина.

Пред съдиите Кобляков обясни, че работи върху проект за домове за възрастни хора и в края на август този проект е бил представен на българското правителство. Задържаният заяви, че не е извършил никое от описаните престъпления - не е присвоявал и не е придобивал никакви активи, не е фалшифицирал никакви подписи. За досието от Русия смята, че е очевидно политически мотивирано.

Според адвоката му Биляна Писова от документите, с които се иска Кобляков да бъде екстрадиран, не става ясно какво конкретно престъпление е извършил, „тъй като формулирането за твърдени конкретни негови деяния е много неясно". Тя все пак посочи, че текстът на една от точките е извършване на мошеничество с цел придобиване на чуждо имущество, чрез измами или злоупотреби с доверие.

За утре в Софийски градски съд е насрочено първото заседание по същинското искане за екстрадиция, каза още защитничката.

Националният съвет на Зeлените призова българския президент Росен Плевнелиев да предостави в най-кратки срокове политическо убежище на руския дисидент, като така спре опитите за неговата екстрадиция в Русия.

Зелените считат издаването на „червена бюлетина“ срещу Николай Кобляков за злоупотреба от страна на Москва с правата й като държава членка на Интерпол.

Веднага след като бе задържан на летището в София Кобляков даде интервю за Клуб Z, в което заяви:

"Има една формална конвенция за предаването на издирвани лица. В началото към мен бе приложен методът на задържане. След това хората обсъждаха нещата. Сега виждам, че обсъждането върви в правилна посока. Това, че България в случая бе подложена на изпит за своята независимост, бе очевидно. Русия все още смята България за свой сателит. И по тази причина това, което тя не посмя да предяви към Франция, се опита да извърши в България с пълната увереност, че вашата страна ще й се подчини. Имам предвид заповедта за ареста ми. Но виждам, че България издържа изпита по демокрация."