Броят на американците, гледали по телевизията прякото предаване на церемонията по връчването на филмовите награди "Оскар" в неделя вечерта, е нараснал в сравнение с миналата година, прекъсвайки тенденцията към постоянен спад, наблюдавана от няколко години, съобщи американският телевизионен канал Ей Би Си, цитиран от Ройтерс.

29,6 млн. зрители са гледали връчването на Оскарите - ръст от 12 процента спрямо миналата година. И все пак, това е вторият най-малък брой зрители в историята на това върхово ежегодно събитие на филмовия живот в САЩ. Тези данни изкъсо се следят от рекламодателите и киноразпространителите, защото това пряко се отразява на техните финансови постъпления. 

Данните, предоставени от компанията "Нилсен" за вечерта на Оскарите, не включват онези, които са гледали церемонията на дигитални и мобилни устройства. 

Обикновено връчването на Оскарите е най-гледаната забавна програма в годината, често на второ място след топ-спортното събитие - финала "Супербоул" по американски футбол, който тази година привлече 98,2 млн. зрители.

А рекордът на вечерта на Оскарите бе през 1998 г., когато 55,2 млн. зрители в САЩ гледаха обявяването на "Титаник" за най-добър филм. След 2014 г. обаче, когато церемонията привлече 43,7 млн. зрители, тенденцията надолу е неудържима.