Европейците нямат интерес да следват Съединените щати във войната им срещу Хуавей (Huawei), заявява в интервю за в. "Фигаро" ротационният президент на китайския телекомуникационен гигант Кън Ху, цитиран от Франс прес, предава БТА.

САЩ забраниха на китайската компания да участва в разпространението на 5 Джи - петото поколение мобилни мрежи - и искат да бъде съдена финансовата й директорка Мън Ванчжоу за нарушаване на санкциите срещу Иран. В момента Мън е освободена под гаранция в Канада, след като беше арестувана в началото на декември във Ванкувър.
Кън, който е един от тримата ротационни президенти на Хуавей, изтъква в интервюто за "Фигаро", че "европейците нямат интерес да следват Америка във войната им срещу Хуавей", тъй като това би могло да окаже отрицателно въздействие върху разгръщането на 5 Джи мрежата на Стария континент.

"Европейският съюз развива единния цифров пазар, който се нуждае от синхронизирани технологични стандарти. Той трябва и да насърчава участието на най-добрите доставчици на технологии, за да има конкуренция. Пагубно би било за Европа да преобърне тази тенденция", отбелязва китайският предприемач.

На въпрос за многобройните предизвикателства, свързани с опазването на личните данни, той защити "европейските ценности" и призова за диалог, основаващ се на правовата държава и свободата.

Запитан за китайския закон, задължаващ предприятията и гражданите на страната да сътрудничат на местните разузнавателни служби, Кън Ху отговори, че тази директива "се отнася за тероризма и в никакъв случай за търговията, както и че се прилага единствено на китайска територия".

Американското министерство на правосъдието обвинява освен това Хуавей в кражба на търговски тайни, както и че умишлено прилага система на премии, за да насърчава кражбата на технологични тайни на конкурентни фирми.

В интервюто си за "Фигаро" ротационният президента на Хуавей определя тези обвинения като "неверни", подчертавайки, че има "доверие в независимостта и професионализма на американското правосъдие".

В началото на февруари основателят на групата Жън Чжънфей, който още притежава дялове в компанията, определи като "политически" ареста в Канада на финансовата директорка Мън Ванчжоу, която е и негова дъщеря.