България е изправена пред поредния иск за неизпълнение на енергийни договорки с Русия. За това предупреди енергийният експерт Васко Начев.

„Ние на политическо говорене сме се наслушали неведнъж по тези теми“ - с тези думи започна коментарът на Начев в предаването „ДЕНЯТ“ с Веселин Дремджиев по TV+ за изявлението на премиера Бойко Борисов от лидерската среща в Египет. 

Според Васко Начев премиерът Борисов е съобщил много неверни неща в Египет, където участва в лидерска среща и обяви газовия хъб „Балкан“ за „благословен от ЕК“, а за тръбите от Украйна прогнозира: „могат да останат празни“, както и това, че България имала изградени интерконекторни връзки с Румъния, Гърция и Турция. 

„Би било много забавно, ако не го беше казал премиерът на България, затова е тъжно“, коментира Начев.

Енергийният експерт предупреди, че през 2020 г. срещу България ще бъде заведен иск за неизпълнени ангажименти по договорите с "Газпром", тъй като ние не можем да построим това трасе до края на годината. Делото ще бъде заведено от руската "Газпром" и швейцарската компания, която е в консорциум с нея. Двете вече са заявили капацитети от 1 януари 2020 г. да доставят газ по новото трасе, уточни Начев. 

„Трябва реално да се види какво се случва по доставките на природен газ в България. За съжаление нещата са в сив оттенък. Обърнете внимание – ние един конектор не можем 10 години да построим. В същото време имаме свръхамбициозна програма за 10 месеца да направим 450-километрово трасе с диаметър 47 инча. При положение че интерконекторът е 32 инча“, каза Начев. 

По повод изказването на премиера Борисов, че с построяването на „Турски поток“ ще намалеят доставките през Украйна, Начев заяви:

„Трябва да е ясно на всички, че транзитът през Украйна няма спре. Там ще продължат да минават между 60 млрд. и 90 млрд. куб. м природен газ.“ 

Ескпертът е на мнение, че България не е изправена пред единствения избор да търси сътрудничество с „Газпром“. Според него обвързаността само с руснаците означава да се блокира възможността транзитът на конкуренцията да минава през страната. И посочи за пример, че от Украйна вече има такъв блокаж, ще се случи и с „Турски поток“ от Турция, а през Сърбия вече има заявен 100% капацитет от „Газпром“.

„Кажете ми в коя посока да отива газът за Европа?“, попита Начев.

Митовете за евтиния природен газ

Според Васко Начев България продължава да купува скъп руски газ. 

„На най-скъпия пазар за втечнен природен газ – това е азиатският, цените са по-ниски, отколкото обявената от „Булгаргаз“ цена за следващото тримесечие“, коментира той. 

Според него трябва да се мисли и за създаване на терминали за втечнен газ като конкурентни на доставките на газопроводите. 

За делото „Газпром“ - „Овергаз“

По думите на Начев по делото, което се води между българската компания „Овергаз“ и руската „Газпром“, ние не знаем какви са договорките, защото са на много високо корпоративно ниво и може да се гадае какво се е случва по това направление.

А това, че „Овергаз“ вече не е сред посредниците между „Газпром“ и българската държава за доставката на природен газ, не означава, че цените са паднали драстично, посочи експертът. 

„За да бъде отстранен „Овергаз“, това не е, защото пречи на конкуренцията и е причина за високите цени. Нещо друго там се случи между „Овергаз“ и „Газпром“. Ние никога няма да разберем това, тъй като това са договорки на друго равнище“, добави експертът. 

За предстоящата визита на руския премиер Дмитрий Медведев на 4 и 5 март експертът предупреди, че „от Медведев нищо не зависи“. Затова не трябва да очакваме да вземат решения по енергийните въпроси, добави той.