Европейската комисия инвестира над 63,5 милиона евро в 4 пилотни проекта за изграждане на европейска мрежа от центрове за компетентност по киберсигурност.

Това съобщиха от централата на ЕС в Брюксел.

Центровете трябва да помогнат за подоброто изследване и по-добрата координация на киберсигурността в ЕС. Проектите се наричат CONCORDIA, ECHO, SPARTA и CyberSec4Europe. С тяхна помощ се очаква да бъде изработена пътна карта за изследвания и иновации в киберсигурността след 2020 г., както и стратегията ина тази сфера за индустрията.

„Разчитаме на четирите проекта да ни помогнат да засилим компетентността, за да можем ефективно да приложи нашата визия за по-сигурна дигитална Европа. Проектите ще помогнат на ЕС да определи, изпита и установи модела на управление мрежата от центрове“, коментира еврокомсарката по дигиталната икономика и обществ Мария Габриел.

Пилотните проекти бяха обявени през септември 2017 г. заедно с обширна мрежа от мерки за оборудването на Европа с подходящите инструменти за справяне с кибератаките и за изграждането на стабилна киберсигурност в ЕС.

През 2018 г. Еврокомисията избра участниците сред над 160 партньори – големи компании, малки и средни предприятия, университети и центрове за изследване на киберсигурността от 26 страни членки на ЕС.