БСП ще се върне в парламента, ако ГЕРБ приеме ветото на президента на последните поправки в Изборния кодекс. Това стана ясно от думите на депутата Петър Витанов пред БНТ.

"Взехме трудно решение в Националния съвет на партията. Когато условията, заради които напуснахме, са изпълнени, ще се върнем. Имаме декларативна теза, че две от тях биха били изпълнени. В рамките на два дни обаче колегите от ГЕРБ са склонни да защитават две напълно противоположни тези. Сега имат възможност - като приемат ветото на президента, тези условия ще бъдат  изпълнени, и тогава ние няма да имаме условия да бъдем извън парламента", обясни Витанов.

Малко, след като президентът наложи вето от изявление на ГЕРБ стана ясно, че то най-вероятно ще бъде отхвърлено. Вместо него управляващите ще гласуват собствения си проект, с който се връщат старите текстове относно преференциалното гласуване.

"Пет  години имахме заложено въвеждането на машинното гласуване. Защо настояваме то да бъде въведено? Защото  елиминира всички възможности за манипулация на изборите. С лист и химикал от ГЕРБ успяват да правят фокуси. Смятаме, че с машинното гласуване тези фокуси нямат да бъдат възможности и ще намалее броят на невалидните бюлетини", каза още Витанов.

И допълни, че промените в Изборния кодекс в навечерието на кампанията са опит за постигане на служебна победа от страна на управляващите. 

"Два дни и две нощи имахме възможност да говорим по темите за Изборния кодекс, но не бяхме чути. Колегите от ГЕРБ принизиха нивото на Народното събрание. Този орган взема решения в ущърб на българските граждани, системно нарушава закона, не спазва разпоредбите и препоръките на редица международни органи, които се занимават с честност и прозрачност на изборния процес, взема решения през нощта, на тъмно. БСП не иска да участва в това, нито да легитимира такива действия", каза още Витанов.

Според Тома Биков (ГЕРБ) напускането на БСП не е проблем за партия ГЕРБ, а за политическата система.

"Донякъде останахме изненадани, че от БСП не се върнаха в Народното събрание, защото президентът им даде възможност да се върнат по един що-годе достоен начин, но, разбира се, те сами си преценяват", каза още Биков.

ГЕРБ нямало да се стресне от действията на соцпартията, стана ясно още от думите му.

Според него "законът не е Библия" и всеки ден в парламента се правят изменения и допълнения на закон. Биков каза още, че на европейските избори ще бъдат предоставени 3000 машини за гласуване, а на местните - 6000. Общо машините били около 9000, но по технически причини щели да се поставят поетапно.