Месарят от Добрич, който стартира "Суджукгейт", като се осмели да заяви, че ексдепутатът и местен лидер на ГЕРБ Живко Мартинов, го е изнудвал за тонове деликатес, вече е... бивш месар.

"Нямам бизнес вече. Приключи.

- Как приключи?

- С актове, запори и затваряне на цеха."

Това обяви с неохота днес Антон Проданов на журналистически въпроси. Той за пореден път каза, че в областния град след раздухването на случая и подадената под натиск оставка на Мартинов от парламента, се е разразила "тотална репресия срещу всички свидетели".

Прокуратурата твърди, че местният гербер Мартинов е изисквал от Проданов с четири отделни деяния, 4 тона суджук, а също 30 кг телешка пастърма и пак толкова филе "Елена". Обяснявал, че такива внушителни количества са му необходими, да ги носи "на г-н Бойко Борисов и на други високи хора от ГЕРБ“.

Проданов дойде лично днес и се конституира и като частен обвинител, и като граждански ищец на стартиралото дело в Специализирания наказателен съд. Фалиралият колбасар претендира в рамките на наказателното дело и да си възстанови сумата от 36 168,20 лв. Сам каза, че неимуществени, т.е. - морални вреди, няма да търси.

Днес Спецсъдът уважи молбата му и проведе т нар. предстартово разпоредително заседание.

Дори адвокатът на Мартинов - Христо Ботев, не се възпротиви делото по чл 214 (за изнудване) да тръгне по общия ред. Той се оплака само, че прокуратурта не е обърнала внимание на техните молби да се свалят ограничителните мерки срещу клиента му. Мартинов е с възбрани върху имоти, запор на сметки, парична гаранция и забрана да напуска страната.

Ботев още заяви, че тъврдението, че Проданов е "предоставил" исканите количества суджук на Мартнов, не предполага изнудване, а доброволност.

"Този човек (Проданов, б.р.) е имал много сериозни проблеми с бизнеса, много преди да заговри за Живко Мартинов", заяви адвокат  Ботев.

От думите на защитата стана ясно още, че двамата са имали бизнес отношения - Проданов е бил наемател на Живко Мартинов.

"Това е най-лесният начин да не си платиш наема", бе краткият контар на политика- изнесмен.

От прокуратурата пък се разбра, че не е работено в посока - къде реално са отивали такива колосални количества суджук. Още при обявяването на "аферата" през 2017 г. главният прокурор Цацаров обяви изрично, че - въпреки изказванията - суджук до премиера Борисов не е стигал. Държавното обвинение възприело това като "форма на натиск", а не като тъвредие на Мартинов по същество.

Днес адвокат Христо Ботев обаче отговори на журналисти - дали ще поиска премиера за свидетел в месарския "гейт", с думите:

"Ще си помисля..."

Финално съдът даде ход на делото по същество. Съставът отказа да отмени ограничителните и обезпечителните мерки срещу Мартинов и ги остави в сила до една. На следващото заседание през април пръв свидетел ще е именно бившият вече колбасар Антон Проданов.