Ръководителят на престъпната група, мамила европейски граждани за 100 милиона евро на година - Гай Барак, наричан "Вълка от София”, няма престъпления на територията на България.

Това заяви пред бТВ, комисар Явор Колев, началник отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП. 

Както стана ясно преди ден израелеца Гай (според австрийската транскрипция Гал) Барак и германеца Уве Ленхоф, са били арестуваи и са обвинени, че са откраднали над 100 милиона чрез т.нар. бинарни опции, заблуждавайки граждани да ги инвестират във фалшиви фирми чрез измамни сайтове за търговия в интернет. Схемата била известна от началото на февруари, но у нас МВР и ДАНС мълчаха за нея, докато Барак, който е бил освободен от ареста, очаква екстрадиция в Австрия под домашен арест.

Извършва се съвместна работа с Германия и Австрия, които също са потърпевши, за да се изясни всичко около личността на "инвеститора", заяви днес Колев.

"Такива финансови операции се извършват в световен мащаб, но тази търговия до крайни клиенти беше забранена от Европейския орган за финансовите пазари да се извършва до крайни потребители, защото е свързана с много измами. В интернет се случват постоянно и най-различни схеми за финансови престъпления", допълни той.

Колев обясни, че са създавани сайтове, които са давали възможност да се залага на бинарни опции. Те масово се рекламират в интернет и оставят възприятието у потребителите, че могат лесно да удвоят чрез капитали своята инвестиция. Отделно се създават колцентрове, които се обаждат на потребителите и ги призовават да извършват инвестиции на бинарни опции. Жертвите на измамите са били набирани главно чрез социалните мрежи, обажданията или масови съобщения.

"Създава се акаунт и после всеки клиент вижда, че му се удвоява печалбата, но когато вече няма какво да заложи, му се казва, че е загубил всичко, понеже бинарните опции са променили съотношението си", обясни началникът отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Самите служители в колцентровете не са знаели, че извършват измами, добави той и отбеляза, че има стотици такива колцентрове у нас.