Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще отхвърлят ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Изборния кодекс, а след това ще направят "ремонт на ремонта" на правилата за преференциално гласуване. Това обяви председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с партньорите "патриоти".  

Според управляващите мотивите на президента и юридическия му екип не са издържани. Не е вярно, че се ограничава съдебното обжалване на актове на изборните комисии, не е вярно, че властта си осигурява мнозинства, като намалява нужния кворум за вземане на решения, обяви председателят на ГЕРБ в парламента. Става дума за текстовете, че решенията на изборните комисии вече ще се обжалват в местния административен съд, а не във Върховния административен съд, а изборните комисии ще могат да вземат и решения с обикновено мнозинство при определени условия, а не с мнозинство от 2/3, както е сега. 

Цветанов обясни, че след като се отхвърли ветото, депутатите ще преминат към ремонт на Изборния кодекс, с който ще възстановят текстовете за преференциално гласуване във вида, преди ГЕРБ и ДПС да го обезсмислят с високи прагове. Такъв законопроект вече е внесен в Народното събрание от управляващите. Но... това все още не значи, че преференцията ще бъде възстановена, става ясно от думите на депутата от НФСБ Христиан Митев. 

Представителят на "патриотите" обяви, че може да се поиска нов регламент за преференциите - например с различни прагове за пренареждане на листата на различни видове избори. Това ще стане с предложения между двете четения на новия законопроект за ремонт на кодекса, обясни самият Митев. 

Цветанов не отговори категорично дали нови идеи за преференциите биха били възприети и обясни, че всеки народен представител и група имат право на предложения. 

Председателят на депутатите от ГЕРБ не пропусна да обяви Румен Радев за "неформален лидер" на левицата, както и да обвини БСП в конфронтация. И заяви, че мнозинството ще провери какви законопроекти е внасяла опозицията и ще ги вкара в пленарната зала.

Това се случва в момента, в който Корнелия Нинова и депутатите от БСП бойкотират работата на парламента по силата на решение на Националния си съвет. Цветанов призова БСП да се върне на работа. 

Волен Сидеров от "Обединени патриоти" на свой ред "успокои" говоренето срещу Румен Радев: 

"Това, че ще отхвърлим ветото, не е проява на конфронтация, г-н Радев е имал благородни намерания, но юридическият му екип вероятно го е подвел. Тъй като няма как да се поправят мотивите, ние ще отхвърлим ветото, в това няма драма", обясни той.