Четиримата лекари, обвинени по ТЕЛК аферата във Варна, остават на свобода, без никаква мярка за неотклонение. И апелативният специализиран наказателен съд на този етап не намери доказателства, че лекарите имат отношение към търговията с ТЕЛК експертизи, съобщи БНТ.

Варненските лекари влязоха в съдебната зала с куфари, готови да бъдат върнати в следствения арест. Прокуратурата пък влезе с нови томове доказателства - записи на разговори и разпити на още свидетели. Един от козовете на обвинението беше записан разговор, в който обвиняемата д-р Мима Великова обяснява на пациент какво поведение да има, докато е с холтер.

"Аз съм обяснила какво представлява холтер, какво представлява велотестът, мога да ги обясня и на вас, каква е разликата при правенето на ехография между два различни апарата, между двама различни доктори", заяви д-р Мима Великова.

Според обясненията на д-р Великова нейно задължение е да обясни на всеки пациент какво трябва да е поведението, за да бъде обективно изследването. В този разговор съдът също не видя доказателства, че лекарката е давала инструкции как да се манипулира резултатът от изследването, както твърди прокуратурата.

"Задържан лекар за 72 часа на базата на безпочвено тълкувание на телефонен разговор", каза още тя.

Съдът не намери доказателства и за лекарите Петко Ников и Юлиян Крумов, че са били част от схема, в която срещу подкуп са издавали медицински документи, в които са описвали несъществуващи болести на здрави хора. А четвъртата обвиняема д-р Ваня Колева представи пред съда банкови документи, които доказват, че скоро е изтеглила от сметката си 10-те хиляди лева, които са намерени в дома ѝ. Според обясненията парите били нужни за непредвидени разходи.

Съдът остави под домашен арест двамата братя Уафик и Райян Шахуд. Според магистратите само за тях има доказателства, че срещу подкупи са уреждали експертизи за влошено здраве на желаещи да получават пенсия по болест. Прокуратурата продължава разследването и събирането на доказателства за ТЕЛК аферата във Варна.

От Силистра, където има най-много освидетелствани, зам. главният прокурор Иват Гешев обяви, че скоро ще се разплетат още афери. Разследванията в областта са 3, по още няколко случая се работи.

"Надявам се в скоро време да има развитие по няколко от тях, работим с колегите от МВР има интересни неща, които ще се случат живи - здрави , ако всичко е нормално", смята Иван Гешев.

Той добави, че проблемите с ТЕЛК са системни и могат да бъдат решени чрез законова промяна на самата система и начина, по който тя работи.