След скандала с измененията в Изборния кодекс, с които на практика бе убита преференцията, а после ГЕРБ даде заявка, че ще върне текстовете в стария им вид, сега от малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" готвят нови поправки за изменение в правилата за... преференциите.

Намек, че е възможна нова законодателна инициатива в тази посока управляващите дадоха в четвъртък на съвместната пресконференция, на която обявиха, че ще отхвърлят ветото на президента Румен Радев, наложено върху част от новоприетите текстове в ИК.

Новата идея идва от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) на Валери Симеонов. Както е известно, партията подкрепяше приетите спорни изменения, с които праговете за отчитане на преференциите се вдигнаха до степен в която на практика този мажоритарен елемент бе обезсилен. Макар тогава предложението да дойде от ДПС, хората на Симеонов обясниха, че отдавна са припознали тази идея и дадоха за пример редица европейски държави, прагът в които е висок.

Сега НФСБ смята да предложи нов модел на преференциите, но само при провеждането на местните избори, разказаха пред Клуб Z депутати на Симеонов. 

В момента преференцията общинския вот е 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа. До 2016-а прагът беше още по-нисък, защото не бе 7 процента от кандидатската листа, а от общинската избирателна квота, което вкарваше общински съветници с по-малко преференциални гласове от сега.

Въпреки това за НФСБ (а и такъв е аргументът и на Движението) при избор на общински съветници по настоящите правила има висок риск от "купуване" на място в местния парламент и лесно пренареждане на листата - с малко гласове. Затова обмисляли вариант за вдигането на процента, но как и с колко - тепърва щели да изчисляват, за да се отчетат спецификите на избирателните районни.

"Няма смисъл да се пипат преференциите за Европейски парламент, защото и сега необходимите гласове за пренареждането на листата са много (около 130 000-150 000, б.р.). Не са малко и тези за избор на депутати, но тези за общински съветници позволяват корупция и уреждане на място в местния парламент с няколко стотин гласа", заявиха народни избраниции на Симеонов.

Депутатите на Симеонов твърдят и че все още не са разговаряли с ГЕРБ за подкрепа. От ГЕРБ също споделиха, че идеята не е била обсъждана, още повече че вече се "опариха" с първо отмяната на преференцията и със заявката за връщането й в стария вид няколко дни по-късно - след като за това се наложи да се разпореди лично премиетът и лидер на партията Бойко Борисов.

Поправката на поправката на поправката трябвало да бъде внесена сега, докато Изборният кодекс все още е "отворен", дават заявка от НФСБ. Очаква се ГЕРБ и "Обединени патриоти" първо да отхвърлят ветото на Радев, а след това да разгледат новите-стари изменения, с които се връщат отменените текстове, засягащи преференцията. Именно при второто разглеждане на ИК от НФСБ ще внесат предложението си.