Първите iPhone 6 все още чакат в складовете датата 19-ти септември, но американските tech-журналисти вече се добраха до мострите. И за пръв път от тръгването на легендарния смартфон през 2007 г. нещата не изглеждат добре на първо впечатление.

Но нека първо ви представим новите два флагмана на Apple - iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

iPhone 6

Както винаги, iPhone е с малко по-тънък - само 6,9 мм спрямо 7,6 мм на iPhone 5. За пръв път и от два модела насам Apple прави по-рязък завой в дизайна - резките ъгли на номер 4 и 5 са заменени с далеч по-нежни, и според тези, докоснали се до тях, по-удобни овали.

Овалите определено добавят изящност към новия смартфон.
Все по-тънък е хубаво мото, особено когато го спазваш!

Камерата остава 8 мегапиксела, но реално хардуерът й е сериозно променен. Автофокусът е два пъти по-бърз, лещите са по-добри, апертурата също. Може да заснема и FullHD видео клипове, но не и вече навлизащия формат 4K. За сметка на това, при по-ниска резолюция няма да имате проблеми да щракате и на забавен каданс с 240 кадри в секунда. Вътрешната камера за видеоразговори и селфита е с подобрена апертура и по-чуствителен сензор.

Приятна изненада е и версията със 128 гигабайта свободно място - два пъти повече, отколкото беше максимумът миналия път, за да компенсира липсата на слота за SD карта. Така най-после можете да превърнете своя iPhone в истинска база за мултимедия.

Накрая идва най-важната промяна - новият iPhone е въоръжен с 4,7 инча дисплей - или 1,7 сантиметра повече от предишните. За някои това е разочарование, за други - стъпка в правилната посока. Но за всички разочарованието е в резолюцията - 1334x720 пиксела, далеч под стандартното вече за флагмани FullHD - 1920х1080. Така дисплеят е хем по-голям, хем по-малък, и гъстотата на пикселите пада на нивото на бюджетните слушалки на конкуренцията.

Въпреки че размерът на дисплея не достига вече доста популярните фаблети, хората, свикнали на предишните творения на Apple, вече се оплакват от неудобството. Други обаче се радват на промяната - най-после техният любимец се съревновава на пазара с големите батковци.

iPhone 6 plus

За пръв път Apple представя два смартфона и на практика отваря две линии в производството си - което може да е само за добро.

Най-после голям iPhone, но дали ще е за добро?

iPhone 6 plus е 5,5 инча, сравним с гигантите на Samsung, HTC, LG. И слава богу, в тези 5,5 инча все пак са наблъскани пълните FullHD 1920х1080 пиксела. Така Retina дисплеят най-после грейва в пълнотата си в епълски телефон. За пръв път е включена и опцията за пейзажен режим, новата iOS 8 вече се обръща с телефона.

Малко предимство има и в камерата - Plus е снадбен и с оптична стабилизация.

И... това е всичко. Като изключим дисплея и 2 десети от милиметъра дебелина отгоре, iPhone 6 plus има малки разлики с по-малкия си брат. 

Apple Pay

Системата Apple Pay наистина е плащане на бъдещето - само с телефона, директно от сметката ви. Но няма да му обърнем такова внимание -  по две причини. Първо, вече флагманите на всички други имат подобна опция, и второ, в България тя все още е силно ограничена.

Заключение

В никакъв случай не може iPhone 6 и големият му батко да се нарекат лоши телефони. Отварянето на две линии, лекото увеличение на дисплея в едната и голямото в другата, новото дизайнерско решение - всичко това са стъпки напред.

Но Apple дълги години обучаваше феновете си да обичат 4-те инча. Сега ще бъдат принудени да се разделят с тях. Вече вървят слухове за iPhone 6S, който да върне стария размер, но американската фирма не бърза за никъде. Това може да отблъсне всички стари почитатели.

А тези, които се изкушават да опитат iPhone, най-после с по-голям дисплей, също няма да са много - просто новият модел отстъпва по спецификации на всички други флагмани. По всички линии, като най-голямо разочарование е дисплеят. Трудно е да се конкурираш с резолюция под FullHD, когато QuadHD навлиза на пазара. В допълнение, iPhone 6 е и традиционно по-скъп, а големият батко - още повече.

Маркетингът този път може да не спаси Apple, които преди години се подиграваха на смартфоните на 3,5 инча. Но ще видим след 19-ти септември, когато най-после и потребителят ще се докосне до iPhone 6.