СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Ще има, няма да има винетка? Този въпрос тресе Германия след парламентарните избори миналата есен и заплашва дори да взриви управляващата коалиция.

Съуправляващият баварски Християнсоциален съюз (ХСС) не отстъпва и на йота. Точно неговият лидер Хорст Зеехофер успя да наложи въвеждането на винетки да залегне в коалиционния договор. Транспортният министър в кабинета е неговият човек Александер Добринт. Очаквано той се е запънал и не дава и дума да се издума срещу въвеждането на стикера.

Финансовият министър от партията на Меркел ХДС Волфганг Шойбле има сериозни задръжки: харчовете по въвеждането, продажбите и контрола на винетките ще са по-високи от приходите.

За какво става въпрос? Сега в Германия има такса за ползване на автомагистралите и първокласните шосета само за чужди ТИР-ове над 12 тона. Таксата беше въведена на 1 януари 2005 г., но тогава само за магистралите. ТИРаджиите се изхитряваха и минаваха без такси по шосета. Така тежкотоварните коли пресичаха градове и села, населението надигна вой, последва винетка и за федералните шосета.

Сега ХСС настоява всички шофьори да си плащат за ползването на асфалта. Немците рипнаха, те и без това плащат данък превозно средство, включващ и пътен налог.

Канцлерката Меркел се врече да не се допусне по-голяма финансова тежест за германските граждани. Така немците или ще плащат по-нисък данък автомобил и винетка, или ще се издължават, но няма да са принудени да купуват стикер. В никакъв случай по-голяма финансова тежест за немските шофьори!

Целта на занятието на ХСС е да се прибират пари от чужденците. Не можело те да ползват пътищата в страната, а друг да им плаща износването и ремонтите.

Колко ще се плаща? Все още нищо не е последно, но се предвижда 10 евро за винетка с валидност от 10 дни, 20 евро за два месеца и годишна. Ако автомобилът е на бензин – 103 евро, за дизеловите – 112 евро.

Комшиите настръхнаха. Холандци, австрийци и швейцарци се заканиха да не стъпват в Германия. Недоволни са немските хотелиери и ресторантьори от пограничните райони. Секнат ли туристите, те ще фалират. Междувраменно стана известно, че икономическият министър, вицеканцлер и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел държи в чекмеджето си важен документ – експертна оценка, че въвеждането на винетки няма да е целесъобразно. Няма да има желаните постъпления в хазната, харчовете ще надвишават приходите. Наред с това проектът бил в разрез с европейското право и Брюксел ще реагира остро.

Винетки или не? Този спор може и със сигурност ще се вихри още дълго време. Дори да се въведат стикерите, това ще стане от 1 януари 2016 г.