Комисията по правосъдие на Камарата на представителите на САЩ ще търси документи от повече от 60 души и организации, като започва разследвания за възможно възпрепятстване на правосъдието и злоупотреба с власт от президента Доналд Тръмп, съобщи председателят й, цитиран от Ройтерс.

Джерълд Недлър каза, че документи  ще бъдат изискани от министерството на правосъдието, отсина на Тръмп Доналд Тръмп младши, от главния финансов отговорник на Организацията на Тръм Алън Уайзълбърг.

“Преди да отстраниш някого от длъжност, трябва да убедиш американската публика, че това трябва да стане”, каза той.

Като доказателство в подкрепа на обвиненията Недлър цитира уволнението на директора на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми от Тръмп през май 2017 г.

Коми водеше разследване за намеса на Русия в президентските избори на САЩ през 2016 г. и възможни връзки на тази намеса с кампанията на Тръмп.

Това разследване беше поето от специалния съветник Робърт Мълър, който се очаква да представи разкритията си на главния прокурор на САЩ до седмици.

За да подкрепи разследването за възможно възпрепятстване на правосъдието, комисията се очаква да се съсредоточи действията на Тръмп, които биха могли да представляват усилие да отстрани възможни противници и на наложи лоялни техни приемници в министерството на правосъдието според източник запознат с темата, цитиран от агенцията.

Недлър цитира и опити за сплашване на свидетели на разследването. Източникът на Ройтерс каза, че във връзка с възможните злоупотреби с власт комисията ще разгледа потенциални обещания за помилване, въздействия върху свидетели и нападките на Тръмп срещу разследванията и печата.

Недлър каза, че в понеделник комисията ще публикува списък на хора и организации, от които ще поиска документи.

Тръмп отрича, че кампанията му е работила с Москва.

“Аз съм невинен човек, който е преследван от едни много лоши, конфликтни и корумпирани хора в Лов на вещици, който е незаконен и не биваше да се позволява никога да започне”, заяви президентът в Туитър в неделя.

Белият дом и “Тръмп органайзейшън” не са отговорили на запитванията на Ройтерс за коментар по бележките на Недлър.

Свителства на бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен миналата седмица пряко замесиха Тръмпа в различни престъпления, включително - в нарушения на финансирането на кампанията му.

Конгресът ще се интересува и дали Тръмп е използвал Белия дом за лично обогатяване в нарушение на конституционно изискване за възнаграждението на държавния глава.

“Това разследване отива далече отвъд заговора”, каза Недлър, чиято комисия би била водеща в евентуален опит за импийчмънт на президента.

Междувременно председателят на конгресната Комисия по разузнаването Адам Шиф каза, че тя ще разгледа преговорите за строеж на “Тръмп тауър” (небостъргач на Тръмп) в Москва, които Коен каза, че са продължили и по време на кампанията за президентските избори през 2016 г.

“Това беше сделка, която би му направила повече пари от която и да е друга в живота му, това беше сделка, в която търсеше помощ от Кремъл, лично от (руския президент Владимир) Путин във време, в което Путин искаше облекчаване на санкциите,” каза Шиф  пред телевизия Си Би ЕС.

“Това е най-компрометиращото обстоятелство, което мога да си представя”, каза той.