България държи да продължи преноса на руски газ към Европа и възнамерява да прави това чрез проекта за газов складово-разпределителен център (хъб) "Балкан", е заявил днес министър-председателят Бойко Борисов на среща с руския си колега Дмитрий Медведев в София. Страната ни смята, че транзитът на руското синьо гориво й се полага и че няма да се откаже от конкурентните си предимства пред съседите си.

"За газоразпределителен хъб "Балкан" много ясно сме артикулирали, че България ще участва в газопреноса, защото прости ни се полага", каза Борисов. "В момент, в който транзитната газ за Турция през България ще спре, нашите тръби се изпразват и ние не правим нищо различно от това да търсим източници да си напълним тръбите обратно. Нашето решение е ясно съгласувано с Европейската комисия. Така че както "Северен поток-1" и "Северен поток - 2" се движат , така и ние можем да продаваме около 15-16 млрд. куб. м от газовия хъб". 

На пресконференция след срещата Медведев посочи, че руски газ може пак да преминава през България, но за целта трябват гаранциите на Европейската комисия, че за това няма да има препятствия. 

Европейският съюз не се противопоставя на никакви източници за доставки на газ на своята територия, при условие че доставчиците му спазват правилата на енергийния пазар и на конкуренцията в общността. Поради техни нарушения при правителството на Пламен Орешарски, Европейската комисия през 2014 г. принуди България да спре изграждането на проекта "Южен поток", който се предвиждаше да пренася през българска територия 60 млрд. куб. метра газ годишно. 

Медведев подчерта, че транзитът на газ през България към Европа ще бъде възможен, "когато ни бъдат дадени европейски гаранции, не от страна на България, а от Европейската комисия".

"Надявам се, че българските колеги разибират и водят съответната работа", каза руският премиер.

Той потвърди, че Русия е готова да участва в изграждането на АЕЦ Белене, където на склад са два произведени от "Росатом" 1000-мегаватови реактора. Борисов подчерта, че държавата ни е заинтересована да ги използва, вместо да изоставя проекта и платената за неговото прекъсване неустойка от 1 млрд. евро. След 10-12 години, когато страната ни ще трябва да затвори или преустрои на други горива вредящите на климата ТЕЦ-ове, тя ще има нужда от нови мощности, или ще трябва да внася ток, каза Борисов.

Какво ще бъде руското участие в евентуалното изграждане на АЕЦ Белене "ще каже търгът", каза българският премиер. Условията на българската държава са да не предоставя а държавни гаранции на чуждестранния инвеститор и да не сключва с него дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. Това е поредният опит за съживяване на проекта започнал преди повече от 30 години.

"Следващото поколение няма да има тези 2000 мегавата базова общност", каза той. "Сиреч ние след 10-12 г. ще имаме нужда да внасяме ток... Хипотезата руска централа не съществува, имаме два български реактора...  Къде е грешката, да хвърлим 3 млрд. платени пари в река Дунав?"

С подобни аргументи и с настояването, че има разбирането на Европейската комисия министър-председателят обоснова настояването си за газовия хъб "Балкан". Той подчерта, че руското участие ще стане чрез "публичен търг, максимално прозрачен".

"България не иска нови количества газ" каза той. "В момента през Украйна и България транзитът за Турция е 15-16 млрд. куб метра (годишно)..."Южен поток беше 60 млрд. куб. метра...Да ми говорят за зависимост при 15 млрд. (куб. метра) не е приемливо.

Борисов каза, че ако Русия очаквано спре транзита на газ през Украйна, българките тръби "остават празни" и по думите му страната ни ще изгуби "6 млрд. инвестиции ... в газопреносната  и газоразпределителната мрежа".

Премиерът добави, че през юли започва строежа на тръбопровод за терминала за втечнен газ в Гърция.

"Ако има национални предатели, те са тези, които искат тръбите ни да останат закомпани под земята", каза Борисов.

Двамата премиери не скриха различията си и трудностите в отношенията. Говорейки на Медведев на "ти", повече по западен, отколкото по руски маниер, Борисов посочи, че "има теми, по които не сме на едно мнение, но разговорите, срещите придвижват нещата добре". Той повтори неведнъж изразяването опасения за започващата отново международна надпревара във въоръжаването и за покачването на напрежението в Черно море. 

 

"Прекрасно море, но е тясно за военни действия", каза Борисов и в същото време припомни, че "Поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети, които са в изтребителната авиация".

"Между руското правителство и Европейската комисия не се провеждат преговори. Това е лошо, защото, когато няма контакти, значи има  съмнения един в друг", каза Медведев.

Той окачестви диалога си с Борисов като "откровен и конструктивен" и посочи, че целта е двустранната търговия са се върне до нивата си от 2011 г., т.е. отпреди икономическата криза. Двустранният стокообмен е спаднал на $3 млрд. от $5 млрд. годишно.

Отговаряйки на реплика на Борисов за американските изтребители, които България има намерение да купи, руският премиер каза: 

"Изтребителите винаги ще дойдат, важо е да дойде газ и да работят електроцентралите. Според мене ние с нашите български приятели трябва да работим точно по това".

В рамките на посещението България и Русия подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация за 2019-2021 г. Подписите си под документа сложиха българският министър на туризма Николина Ангелкова и Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Руската федерация. Борисов и Медведев ще открият утре в София Българо-руски бизнес форум в областта на туризма, съобщи пресцентърът на МС.

Подписан беше и Протокол за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни, предаде БТА. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни, като същевременно се разрешават възникнали практически проблеми от досегашното приложение на документа. Протоколът беше подписан в МС от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и Максим Топилин, министър на труда и социалната защита на Руската федерация,