По-голямата част от руските войници са се изтеглили от Украйна, обяви украинският президент Петро Порошенко.

„Според последната информация от щаба на разузнаването, 70% от руските сили са се изтеглили”, заяви държавният глава на заседание на правителството. „Това ни дава надежда за добри перспективи за мирната инициатива”, добави той, имайки предвид споразумението за примирие между Киев и Москва, което влезе в сила в петък. 

Междувременно стана известно, че президентите на Украйна и Русия Петро Порошенко и Владимир Путин са провели телефонен разговор, в който са изразили удовлетвореност от спазването на прекратяването на огъня в Източна Украйна. Това съобщи пред журналисти помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

„Състоя се интересен и съдържателен разговор, в хода на който бе обсъдена ситуацията в Югоизточна Украйна. И от наша, и от украинска страна бе изразена удовлетвореност от начина, по който се спазва режимът на прекратяването на огъня”, разказа Ушаков. Той уточни, че и на двете страни им е ясно, че спазването не може да се спазва идеално и 100 процента. Разговорът е бил вчера. 

„Длъжни сме да направим възможното и невъзможното, за да прекратим кръвопролитията. Затова и се договорихме за прекратяване на огъня, договорихме се за това с президента на Русия. Режимът на прекратяване на огъня се реализира много трудно”, каза Порошенко на разширено заседание на кабинета на министрите. „Надявам се и в момента водя консултации с ОССЕ за това тя да поеме по-голямата част от товара за поддържането на режима на прекратяване на огъня”, заяви украинският лидер и добави, че в страната не се водят пълномащабни военни действия. 
По негова информация, 700 държани в плен от проруските сепаратисти украински войници са били предадени на киевските власти след подписването на протокола за прекратяване на огъня, а до края на седмицата се предвижда предаването на още 500.

Ситуацията в Източна Украйна се е променила коренно след подписаното в петък примирие, отбеляза още Порошенко. 

„Ситуацията на фронта се промени радикално. Преди обявяването на прекратяването на огъня, всеки ден губехме десетки герои”, каза държавният глава. Той за пореден път обеща, че сепаратистките източни райони ще останат в състава на държават, като заяви, че страната води "война за независимост и интегритет". И изтъкна, че Украйна няма да направи компромис с териториалната си цялост. 

Следващата седмица украинският президент ще внесе вън Върховната Рада закон, който дава повече автономност на части от Източна Украйна, но ги запазва в състава на страната.

„Не става и не може и да става въпрос за федерализация или някаква форма на отчуждаване на контролираните от сепаратисти райони. Законът за временно самоуправление в отделни области на Донецк и Луганск им дава статут, който ще запази тези региони в страната”, обясни призедентът. 

„Ние не се смятаме за част от Украйна”, обаче веднага коментира Андрей Пургин, вицепремиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република. „Не сме видели законопроекта, но отстояваме единствено независимостта на Луганската народна република, никакъв статут на Донбас в състава на Украйна не ни интересува”, обяви говорител на ЛНР в коментар на Порошенко. 

В речта си пред кабинета Порошенко потвърди, че киевските сили в източните части са се прегрупирали, но обясни това с необходимостта от защита на територията. „Един господ знае колко дълго ще продължи прекратяването на огъня. Киев ще направи всичко необходимо, за да запази мира. Но няма основание да се отпускаме”, подчерта той.