Днес националният волейболен отбор на България ще започне участието си във втората фаза на световното първенство в Полша. "Лъвовете" се класираха за този етап на надпреварата, след като завършиха на трето място в крайното класиране в група "С" с актив от 11 точки. Този актив пък им отреди пето място в гр. "F", в която се събират първите 4 отбора от "В" и "С".

На практика започва истинският тест за националите ни, а първият им съперник е настоящият световен шампион Бразилия. Двубоят е от 17:40 часа българско време в зала "Сподек Арена" в Катовице и ще се излъчи пряко в ефира на телевизия "Диема".

Старши-треньорът Пламен Константинов изрази позитивната си нагласа за предстоящия сблъсък :

"Радостен съм, че се завърнах в Катовице. "Арена Сподек " е щастливо място за мен. Като играч вече съм печелил тук срещу Бразилия по време на Световната лига. Залата винаги е била много важна, заради многото прекрасни спомени. Моят отбор не започна добре на това световно. В първите три мача играхме зле. Въпреки това, в последния с Русия показахме, че можем да играем наравно с най-добрите", заяви Константинов, който припомня мач от Световната лига през 2007 г., именно в зала "Арена Сподек". Тогава той бе капитан на националния отбор. 

Лошата новина за тима ни е тежката контузия на Виктор Йосифов. Централният блокировач получи травма още в първия гейм срещу Русия, а изследванията показаха, че има счупване на кост на ръката. Вчера националът ни е претърпял хирургическа интервенция във Варшава, а очакванията са възстановяването му да продължи около два месеца.

На шампионата на планетата България остава с двама централни блокировачи - Светослав Гоцев и Теодор Тодоров.

В интервю за БНР Константинов заяви, че отборът ни ще играе за Виктор във втората фаза на мондиала:

"Държа той да бъде близо до отбора. Операцията е минала добре, лошото е, че освен счупването, при него има и скъсани връзки. Чакам лекарите да ни разрешат той да се присъедини към отбора във Вроцлав."

За да продължим напред в третата фаза, волейболистите ни трябва да се класират сред първите три отбора на Група F. За третия етап ще продължат и първите три в крайното класиране на Група E, в която са тимовете на Полша, САЩ, Франция, Сърбия, Иран, Аржентина, Италия, Австралия.

Ето как изглежда програмата на нашата група:

10 септември (сряда)

17:40 часа: Бразилия - България

17:40 часа: Финландия - Русия

21:25 часа: Германия - Китай

21:25 часа: Куба - Канада

11 септември (четвъртък)

17:40 часа: Бразилия - Китай

17:40 часа: Финландия - Канада

21:25 часа: Германия - България

21:25 часа: Куба - Русия

13 септември (събота)

17:40 часа: Бразилия - Канада

17:40 часа: Финландия - Китай

21:25 часа: Германия - Русия

21:25 часа: Куба - България

14 септември (неделя)

17:40 часа: Бразилия - Русия

17:40 часа: Финландия - България

21:25 часа: Германия - Канада

21:25 часа: Куба - Китай

Временно класиране в Група F на "Мондиал 2014":

1.Бразилия

2.Русия

3.Германия

4.Канада

5.България

6.Финландия

7.Куба

8.Китай