Около 500 000 руски туристи идват в България всяка година, а около 300 хиляди от тях имат недвижими имоти на Черноморието. Това каза руският премиер Дмитрий Медведев при откриване на форум, посветен на туризма.

"Местата в залата са заети до последния стол и това означава, че туризмът между двете страни е на високо ниво. Искам да благодаря на премиера Борисов за топлия прием. За мен лично това не е първата визата в България, винаги идвам с огромно удоволствие, така беше преди 11 години, така е и сега. Няма да казвам баналностите колко са близки нашите народи и какви исторически отношения формират връзките между нашите хора. Това се знае и се разбира. Гостоприемството се корени в традициите - ако го нямаше, много от нашите туристи нямаше да са тук. Приветливостта е фирмен знак на българския туристически отрасъл", каза още Дмитрий Медведев.

Той допълни, че в България климатът е отличен и има добри условия за почивка на разумна цена.

"Българи също почиват в Русия, макар и да не са толкова много. Много от присъстващите тук знаят, че и Русия има какво да предложи, както и традиционни места, където хората могат да получат незабравими впечатления", каза руският премиер.

От своя страна Бойко Борисов заяви, че "с колегата Дмитрий Медведев" поддържат "прагматични работни отношения... в условията на санкции и много напрежение в многополюсния свят".

"Не трябва да се делим като нация на русофили и русофоби, нека си гледаме нашите български интереси", заяви Борисов. 

Той изтъкна, че България има какво да предложи в културния, историческия и "ако щете в религиозния туризъм".

"Въпреки трудните международни отношения ние успяваме да запазим един добър тон помежду си. В 59 града имаме центрове за издаване на визи, за да се облекчат максимално туристите. Обсъждаме пускането на ферибота между Бургас и Новоросийск, която ще позволи на хората да идват с автомобилите и да карат дори покъщнина. За да удържим на конкуренцията на Гърция и на Турция, трябва да се изчисли как да се подпомогне браншът за организираните туристи", каза още Борисов.

Той допълни, че в наши спортни бази се подготвят и руски спортисти.

"Нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността на туристите, защото поддържаме добри отношения с различни държави. С полицейските служби работим много преди да започне сезонът, за да обезпечим тази сигурност", каза още премиерът Борисов.

Днес е вторият и последен ден от визита на Дмитрий Медведев в България. Вчера Медведев се срещна с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев, а днес сутринта и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.