Без изненади и в отсъствието на представителите на БСП, членовете на правната комисия в парламента отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от Изборния кодекс (ИК). Това стана с 14 гласа "за", без "против" и въздържали се. Очаква се утре същият сценарий да се повтори и в зала.

Изненадата по време на дебата дойде само от председателя на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ), който се впусна в защита на обезсилената преференция - същата, която от ГЕРБ ще връщат в стария й вид. Както и от заявките на ДПС с разглеждането на поправката на поправката на ИК да внесат нови изменения относно мажоритарния елемент. Такава заявка направиха миналата седмица и в Обединени патриоти - в случая НФСБ. Което само по себе си е парадокс - изборният закон се отваря отново, за да се върне ниският праг на преференциите и докато е отворен - се предлага нов по-висок праг. Идеята на хората на Валери Симеонов е такъв да се запише само за местните избори, а мотивът: сега лесно и "купено" всеки може да стане общински съветник. Очаква се от Движението да предложат и текстове да няма ограничение в броя на секциите извън ЕС - за каквото настояват отдавна.

 От ГЕРБ обаче не казват дали ще подкрепят повторно вдигане на праговете.

Процедурни хватки

Заседанието започна с предложение на председателя на комисията Данаил Кирилов едновременно с отхвърлянето на ветото да бъде разгледан и проектът на ГЕРБ, с който текстовете, касаещи преференциите се връщат в стария им вид.

Хамид Хамид от ДПС обаче предложи на Кирилов първо пленарната зала да се произнесе по повторното връщане на закона и тогава да се разглеждат други предложения. Нещо повече - дори предложи на председателя на комисията ГЕРБ да оттегли проекта си и да го внесе отново - след като парламентът вече се е произнесъл по ветото. Кирилов се отказа от предложението си и така депутатите не го подложиха на гласуване и заседанието започна по предварително зададения дневен ред.

Последва дълго изложение на секретаря на президента по правните въпроси - конституционалистът Емилия Друмева. Тя аргументира текст по текст оспорените от държавния глава промени и припомни на депутатите, че не може да има частична подкрепа за наложено вето - то или се приема, или се отхвърля. Последното е във връзка със заявленията на отделни партийни представители, че ще подкрепят само част от забележките на Румен Радев.

Както е известно, президентът Радев атакува обезсилването на преференциите, отлагането на машинното гласуване и критериите, по които ще се решава къде ще има устройства и къде не, изброяването в закона на актовете на ЦИК, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС), прехвърлянето към административните съдилища на част от делата, спадащият кворум в ЦИК от 2/3 на 50% плюс един при върнато от ВАС решение и др.

Отлагане на машинното гласуване

"В Европа няма нито една държава с машинно гласуване", коментира и председателят на Управителния съвет на "Информационно обслужване" Михаил Константинов.

По думите му само по себе си този факт означава, че у нас трябва да ни светне "жълтата лампичка". Константинов призова да се промени законът в посока на отлагане на машинното гласуване, както и на електронното дистанционно гласуване. 

"Ще има сериозни проблеми дори и само с 3000 машини на изборите през май. Достатъчно е в няколко секции да се провали това гласуване, за да компрометира целия процес", допълни той.

И се аргументира: на фона на всички забележки към членовете на Секционните избирателни комисии и липсата на доверие в тях, искаме да им поверим и отговорността за машините и отчитането на резултатите от гласуването с тях.

"Машини има и в Индия и в Бутан, но не и в 44 държави в Европа. Опасността у нас е срив на доверието в изборния процес", посочи в заключение Константинов.

Никъде не се предвижда необжалваемост на актовете на ЦИК, обърна се към Друмева и председателят на ВАС Георги Чолаков и допълни, че изброяване на актовете е имало във всички изборни кодекси до момента. 

Изборните секции в чужбина

Хамид Хамид отново повдигна темата с ограничения брой секции за гласуване в държавите извън ЕС (те са до 35, б.р.). И също като Чолаков се обърна към Друмева: виждал празнота в мотивите за ветото върху неравнопоставеното положение на диаспората ни в Съюза и извън него. Хамид попита и на какво основание сега се предлага (от омбудсмана Мая Манолова) да се запише изключение за българите във Великобритания - да няма ограничение за броя секции там след "Брекзит".

"Ами българите в Чикаго, Истанбул, Мелбърн...?", попита депутатът на ДПС.

А по повод връщането на преференциите в стария им вид - след като от ГЕРБ гласуваха първо за обезсилването им, а след разпореждането на премиера Бойко Борисов се отметнаха от гласуването си, Хамид заяви:

"Днес е Международният ден на палачинката. Честит празник, колеги от ГЕРБ - да сте живи и здрави!"

"Понякога палачинката се обръща, ама някой вече е изял меда", вмъкна след това и Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти).

Последен се изказа Данаил Кирилов, който направи ретроспекция на събитията, довели до измененията в ИК. Той отново повтори тезата си, че машинното гласуване няма да реши политическите проблеми или проблемите с доверието в изборния процес. Даде и своята "версия" защо ги няма членовете на ЦИК - разбрали, че са заложници на политическата конюктура и експлоатация. Но вече исканията на ЦИК са налице - законодателят реагира. 

След което се хвърли в защита на приетите текстове по обезсилването на преференцията, които ГЕРБ смята да върне в стария им вид.

"Няма никаква конституционна норма за преференциите, няма нищо противоконституционно", продължи председателят на комисията.

След което изброи какви са преференциите в чужбина - в пъти по-високи от нашата - най-общо - цената на един мандат (какъвто текст бе възприет с измененията в ИК). Така било в Австрия, Белгия, Малта, Холандия, Ирландия, Словакия и т.н.

"Като го обича толкова народът - защо не се яви сам на избори. Много е лесно да се правиш на политическа звезда", защити още тезата си срещу ниските прагове на преференциите Кирилов като даде за пример отцепника от БСП Георги Кадиев.

Кирилов обаче посочи, че съобщава тези данни само за целите на дебата - защото ръководството на ГЕРБ и в частност на Борисов вече е взело решение за връщане на текстовете в стария им вид.