Ученици от Английската гимназия в Бургас "Гео Милев" решиха да протестират срещу въведени от 1 март нови правила за облекло, с което те трябва да ходят на училището. Заповедта е на Жаклин Нейчева, директор на гимназията от новата учебна година - от септември 2018 г. и бивша възпитаничка на училището. В социалните мрежи учениците твърдят, че не мога да влизат в класните стаи, ако са с дрехи в други цветове. Във фейсбук недоволните ученици призовават чрез протестните действия "да дадем гласност на своето мнение и да покажем, че няма да се примирим с новите разпоредби".

Родителите и учениците са съгласни да имат униформи от следващата учебна година (каквото е и намерението на училищното ръководство), но реагират защо подобни изисквания и ограничения към облеклото се налагат в средата на учебната година. Според някои от учениците те не можели да посещават учебните часове, защото нямали дрехи в позволените цветове.

„Този протест е заради всички абсурди и шегата, която е станала нашата гимназия. Може да сме ученици, може да се славим с по-голяма свобода от други гимназии, но преди бяхме функционални. Преди имахме работещи клубове и имахме възможността да ходим по състезания и да се изявяваме не само по волейбол. Имахме някаква наша система, която макар да не бе отредена от ръководството работеше“, твърдят организаторите на протеста. 

По техните думи протестът започва от вторник и продължава докато не получат адекватно отношение и поне някаква комуникация с директорката си. .

„Нека се съберем пред училище по клинове, дънки, тениски с надписи. Няма да влезем в час, докато исканията ни не бъдат изпълнени, а именно нормално отношение между ученици и учители и ръководството, защото ако само половината от нас имат право да достигнат класните стаи, то никой няма да влезе! Нека покажем, че нашия глас също заслужава да бъде чут и че никой, без значение неговата позиция не може да си търка обувките в нас!“, беше призивът, на който откликнаха неголяма част от учениците в гимназията. 

В сайта на училището са публикувани новите изисквания:

Във връзка с промените в Правилника за дейността на училището АЕГ „Гео Милев“ гр. Бургас, въведени на 20.02.2019 с решение на Педагогическия съвет и влизащи в сила на 1.03.2019, напомняме, че всички ученици, обучавани в АЕГ „Гео Милев“ за учебната 2018-2019 г., следва да спазват следните ограничения за допустимост на облеклото в училище:

ДОПУСТИМИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА ОБЛЕКЛОТО:

1. Момчета: 1.1.тениска, риза, блуза, пуловер, поло с дълъг или с къс ръкав в един от следните цветове: бял, червен, син, сив; 1.2.панталон/дънки в един от следните цветове: черен, тъмносин, тъмносив, тъмнокафяв.

2.Момичета: 2.1.тениска, риза, блуза, пуловер, поло с дълъг или с къс ръкав в един от следните цветове: бял, червен, син, сив; 2.2.панталон/дънки/пола/рокля в един от следните цветове: черен, тъмносин, тъмносив, тъмнокафяв. 3.Тениска с логото и името на гимназията. (4)

НЕДОПУСТИМИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА ОБЛЕКЛОТО и външния вид на учениците:

къс, 3/4 и 7/8 панталон; панталони с ниска талия, тип шалвари, размъкнати, нарязани, увиснали, в ярка цветова гама и с шарки; анцуг и трикотажен клин; дълбоко деколте; къса пола; къса блуза и бюстие; прозрачна дреха; потник; джапанки; нецензурни изображения и текст по дрехите и аксесоарите; дрехи, рекламиращи алкохол, наркотици, тютюнопушене, секс и насилие; силен грим. 

Ежедневно ще бъде извършвана проверка за съблюдаване спазването на гореизложената заповед. Нарушителите ще бъдат наказвани/отстранявани от учебния процес.

"Английска езикова гимназия „Гео Милев“ е била, е и ще продължава да бъде притегателно място за най-добрите ученици от област Бургас. Десетилетия наред гимназията е символ на духовно средище и емблема на доброто образование в града. Нека не го забравяме. Наш дълг е да я уважаваме, да се гордеем с нея и да работим за доброто ѝ име", се казва в позиция на директорката Жаклин Нейчева, публикувана на сайта на гимназията.

"През годините гимназията е отбелязала безброй успехи и в образователната, и в извънкласната дейност. Това е лицето, което обществото трябва да познава. Заслужаваме го и сме го постигнали с много труд. Но ние нямаме ангажимент само да обучаваме. В нашите ръце е възпитанието, подкрепата, напътствията и изграждането на младите хора, които утре ще си тръгнат от добре познатия училищен двор. Светът на възрастните, който ги чака след дворната врата, е пълен с правила и наш дълг е да ги научим, че правилата и дисциплината са предпоставка за успешно развитие навсякъде по света. Нашите ученици могат да се гордеят с цветовете на АЕГ „Гео Милев“- цветове, които са се борили да носят. Нека им върнем тази гордост - гордостта, че са част от нещо старо, голямо и успешно. Нещо, до което не всеки има възможност да се докосне. Но те са тук и са се преборили да бъдат тук. В Английска езикова гимназия „Гео Милев“- Бургас", пише още в нея.

В много от коментарите на родители и на бивши възпитаници по повод напрежението за това как да са облечени учениците отбелязват, че проблемът е качеството на обучението в гимназията и снижаващото се ниво на преподаване, както и резултатите на учениците на матури. Като облеклото е доста по-незначителен въпрос. Според други обаче това било ограничаване на свободата и връщало към отминали времена, когато в гимназията е имало драконовски мерки за минимални отклонения от "дрескода".