Известен руски дисидент долетя от родината си, за да защити Николай Кобляков на днешното дело за екстрадиция в Софийския градски съд (СГС). Ирек Муртазин е бил десантчик, но през 1990-те отказва да участва в акция в Баку. През 2009-2011 г. е лежал в затвора заради книга, а сега като журналист в независимия "Новая газета" следи делата срещу сънародника си, който няма право да напуска България по издадена заповед за арест от Русия.

Ирек Муртазин.

Съдът обаче не уважи исканията на защитата нито да допусне Муртазин като свидетел, нито да позволи на Кобляков да пътува във Франция. Интересно е, че прокуратурата не възразяваше и срещу двете.

Делото за същинската екстрадиция бе отложено за 21 октомври. Първата посочена причина бе нуждата от допълнителна информация - кой Наказателен кодекс е действал, когато Кобляков е обвинен за присвояване на 1,2 млн. евро от френска компания. В молбата за екстрадицията е посочена редакция на руския Наказателен кодекс от 13 юни 1996 г., а в постановлението за привличането му като обвиняем фигурира извадка от федералния закон от 7 март 2011 г. В същото време периодът, за който Кобляков е обвинен, е от декември 2006 г. до 26 септември 2005 г.

"Тъй като в молбата за екстрадиция не са посочени други закони, е невъзможно за СГС да определи кой е бил действащият закон към периода, за който е бил привлечен като обвиняем Кобляков", реши съдия Десислав Любомиров.

Българският съд ще иска от колегите си още информация и дали през това време не е имало амнистия, както и колко е давността на деянието, за което обвиняват Кобляков.

Самият той поиска да пътува във Франция (той има и френски паспорт, б.а.) заради социални ангажименти. Въпреки, че бе прието, че досега е имал безукорно процесуално поведение и винаги се е явявал пред българския съд, магистратите не му разрешиха.

Както Клуб Z писа, Кобляков поиска от президента Росен Плевнелиев политическо убежище в България. Той е основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу режима на Владимир Путин и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

На заседанието в подкрепа на известния дисидент дойдоха председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев, Асен Генов от "Протестна мрежа", френският консул в София Изабел Верниче-Енгелке и др..