Докато в България се обсъжда въвеждането на машинно гласуване, в САЩ пък тече криза в изборната инфраструктура именно заради машините.

В 31 щати има нужда от нови машини за гласуване преди изборите през 2020 г. Повечето от тях са на възраст между 10 и 15 години и работят бавно, не може да се разчита на тях, поддръжката им е скъпа, разказва Wired.com.

40 щата ползват машини на възраст над 10 години, в 45 щата те дори вече не се произвеждат. И едва една трета от щатите могат да отделят средства за ъпгрейд.

Това се отразява директно на изборния процес - през 2016 г. опашките пред изборните секции бяха огромни, именно заради вече бавните и амортизирани машини.

Подобни предупреждения не са за първи път - през 2015 г. изследователския център "Бренън" публикува унищожителен доклад, в който пише:

"Мнозинството от системите, използвани днес, са много близо или напълно са преминали очакваната продължителност на работния си живот".

От тогава насам Конгресът е вложил 380 млн. долара в изборната инфраструктура в страната. Но те не стигат.

Друг проблем е употребата на DRE машини, които не отбелязват на никакъв физически носител вота. Според експертите по сигурност, Конгреса, и Националната академия на науките, това е фатална грешка в сигурността и прави невъзможен реален одит на изборния процес и преброяването. Точно такъв тип машини предлагат от ДПС с тезата си да се премине изцяло на машинно гласуване, без хартиена бюлетина.