Въоръжените сили на САЩ и на НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море, потвърди днес главнокомандващият Обединените въоръжени сили на алианса в Европа американският генерал Къртис Скапароти, цитиран от ТАСС. 
Той напомни, че на 1 март напусна Черно море ескадреният миноносец на САЩ "Доналд Кук", който се намираше там от 19 февруари. Това бе вторият за последните два месеца американски ескадрен миноносец-ракетоносец, навлязъл в Черно море, отбеляза генералът по време на слушания в комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ. 

"Смятаме, че има такава необходимост. Разширихме мащабите на присъствието си в Черно море, както и нашите съюзници. НАТО в момента разполага с флот в Черно море", добави Скапароти. Той очевидно имаше предвид военните учения на алианса "Посейдон-19", започнали в петък в румънското пристанище Констанца.

Според Скапароти Русия внимателно следи сигналите, подавани от САЩ и НАТО чрез изпращане на техни кораби в Черно море.

"Откровено казано, на тях (руснаците) не се харесва нашето присъствие в Черно море, но това са международни води и нашите кораби трябва да ходят там, както и самолетите ни - да летят", отбеляза генералът. 

Американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение се планира да бъдат разположени за постоянно в Европа, каза вчера главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Къртис Скапароти, цитиран от ТАСС. 

"Понастоящем ми предоставят на ротационна основа самолети от пето поколение - бомбардировачи и пр., които са необходими за сдържане, а също и за гарантиране на бойната готовност. . . Очаквам определен брой от тях да бъдат разположени в Европа за постоянно", каза генералът по време на слушания в сенатската комисия по въоръжените сили във Вашингтон. Той не посочи повече подробности по тази тема. 

Американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение са Ф-22 и Ф-35. Това са многоцелеви бойни самолети, проектирани с използване на технологията "стелт" и способни да носят ядрени бойни заряди, припомня ТАСС. Заедно със САЩ в проекта за създаването на Ф-35 участват още осем страни - Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция. Освен това такива самолети купуват още Израел и Япония, пише БТА.